lørdag 30. juli 2016

Lang musikk til lange feriedager (37)

En høyst fortjent kritikk av denne spalten er at den i usedvanlig grad er opptatt av musikk som ble laget på sent 70-tall og tidlig 80-tall. Nå heller jeg i retning av å mene at musikken faktisk var bedre da, og at det absolutte toppunktet var i 1979, men jeg har jo også skrevet en god del om artister som var best før dette (Bob Dylan, Rolling Stones, Johnny Cash) eller etter dette (The Smiths, Smashing Pumpkins og Johnny Cash).

For å ytterlige bevise at det er fullt mulig å høre på musikk fra 1990- og 2000-tallet er turen kommet til å teste ut om et samlealbum fra Oasis kan brukes som soundtrack til en solfylt dag på badestranden. Det aktuelle samlealbumet er deluxe-utgaven av "Time-flies... 1994-2009" et samlealbum som samler de 27 singlene Oasis ga ut i UK i bandets til tider turbulente levetid, i en ikke helt kronologisk rekkefølge. Nå er jo dette litt kort til å holde en dag på stranden, men i deluxe-versjonen av albumet får man i tillegg med 20 live-låter ekstra som er hentet fra en Oasis-konsert i London i 2009, og da blir det en passelig lengde.

Og for å ta svaret med en gang: Denne samlingen handler ikke om b-sider og sjeldenhenter, og heller ikke om en komplett oversikt over alt Oasis har gjort som fortjener å være på et samlealbum. Det er en singel-samling, og en god innføring i mye av det beste og mest kjente Oasis har gitt ut er dette en nesten helt perfekt pakke. Oasis er kjent for å skape sjangeren "britpop", sammen med de de andre i "the big four", Blur, Suede og Pulp, og hadde sin aller største stjernestatus da de to første albumene kom i 1994 og 1995. Derfor kommer hitlåtene som perler på en snor innledningsvis, som "Supersonic", "Roll with it", "Live forever", "Wonderwall" og "Don't look back in anger", med to andre tidlige hitlåter, "Some might say" og "Whatever" plassert litt lenger ute i rekkefølgen enn kronologien skulle tilsi.

Jeg er blant dem som mener at Oasis ikke var det samme oppkommet av like mange bra låter og ikke holdt det samme nivået i fortsettelsen som helt i begynnelsen, men på en samling med høydepunkter fra hele karrieren blir det jo aldri helt kjedelig det heller. Og "I'm outta time" som de gjorde litt før de imploderte helt er jo en flott låt.

På live-delen med de 20 låtene fra en iTunes-konsert i London i 2009 er det naturligvis mange av de samme låtene som kommer igjen på nytt i bra live-versjoner. Men fordi noen av Oasis beste sanger aldri kom ut som a-side på singel (noen var b-sider) er også blant annet "The Masterplan", "Slide Away", "Half the world away" (en låt som senere er covret av Aurora Aksnes og ble nr 11 på de britiske hitlistene i 2015) og "Champagne supernova". Og det hele avsluttes med en cover av "I am the walrus" av the Beatles, bandet Oasis aldri la skjul på at var deres store forbildet og målestokken for alt de laget.

Tidligere episoder i serien "Lang musikk til lange feriedager":

1. Ramones: Weird tales of the Ramones
2. The Pogues: Just look the straight in the eyes and say... Poguemahone.
3. The Smashing Pumpkins: Rarities and b-sides
4. The Clash: Clash on Broadway
5. Johnny Cash: Cash Unearthed
6. Abba: The Albums
7. David Bowie: The Platinum Collection
8. Siouxsie and the Banshees: Siouxsie and the Banshees at the BBC
9. Echo and the Bunnymen: Crystal days
10. The Cure: Join the dots
11. Bob Dylan: The Bootleg Series vol. 1-3
12. Jokke og Valentinerne: Prisen for popen
13. Paul Weller: Hit Parade
14. Bob Dylan: Biograph
15. Rolling Stones: Singles Collection: The London Years
16. Simple Minds: X5
17. The Stone Roses: The Stone Roses - 20th anniversary Collector's edition
18: Stiff Little Fingers: Anthology
19. Madonna: Celebration
20. Bruce Springsteen: The Essential Bruce Springsteen
21. Blondie: The Platinum Collection
22. Imperiet: Silver, Guld och Misär
23: The Smiths: Complete
24. Bruce Springsteen: Tracks
25. Rolling Stones: GRRR!
26. Bob Dylan: Another Self Portrait (1969-71) - The Bootleg series vol, 10
27. Siouxsie and the Banshees: Downside Up
28. Bob Dylan: The Witmark Demos 1962-64 - The Bootle series vol. 9
29. Prefab Sprout: The Collection
30. The Clash: Hits Back
31. The Cardigans: Best of

32. The Church: Deep in the Shallows - The classic singles collection
33. Bruce Springsteen & The E Street Band: Live/1975-85
34. Nick Cave & The Bad Seeds: B-sides & Rarities
35. Bob Dylan and The Band: The Basement Tapes Raw - Bootleg series vol. 11
36. Ramones: The Chryalis Years Anthology