Men hva med hands, det at en annen spiller en keeperen tar ballen med hendene? Det er jo ikke lov, men er det noen tilfeller av legendariske hands som det blir snakket om i mange år etterpå? Ja det er faktisk noen, og det er ut til å ha rammet de britiske øyer spesielt hardt, i den forstand at det har vært avgjørende situasjoner, rett og slett vinn-eller-forsvinn, der dommeren har gått glipp av at det var hands. Noe man snakker mye om i landet som blir rammet av uretten, men som ikke nevnes så ofte hos de som dro fordel av dommerens uoppmerksomhet.
Ingen dyrker sine nederlag i fotball like intenst som engelskmennene og det var selvfølgelig England som ble rammet av verdenshistoriens mest berømte hands som dommeren gikk glipp av. Diego Maradonas 1-0 mål i kvartfinalen mot England i VM i 1986 ble scoret med hånden. Ja, Maradona slo etter kampen fast at det måtte ha vært "Guds hånd" som scoret målet. Først i 2005, 19 år etter kampen, innrømmet han at han hadde slått ballen i mål med vilje og at Guds hånd egentlig var hans egen. For mange tror jeg imidlertid det virket i formildende retning at Maradona senere i samme kamp scoret "århundrets mål", der han startet på midtbanen, driblet av fire engelske spillere før han fintet keeper Peter Shilton ned på rumpa og plasserte ballen i mål.
Irland husker også en ulovlig hands svært godt. I en avgjørende playoff foran Fotball VM i 2010, der enten Irland eller Frankrike ville komme til VM, vant Frankrike 1-0 borte, mens resultatet i Paris etter full tid i returkampen var at Irland ledet 1-0. Da ble det ekstraomganger der avgjørelsen kom da Thierry Henry bevisst brukte hånden for å stoppe ballen før han la den målgivende pasningen til målet som avgjorde kampen. Henry skyldte for øvrig ikke på Guds hånd, men innrømmet handsen rett etter kampen, uten at det gjorde noen forskjell. Irland kom ikke til VM.
Men lengst hukommelse av alle når det gjelder en hands dommeren ikke så har de i Wales. Den kom helt tilbake i 1977, men er så viktig i walisisk fotballhistorie at det er med i mesterskapssangen Manic Street Preachers laget til EM nå i 2016, men der mye av taksten handler om alle gangene Wales nesten kvalifiserte seg til store mesterskap, og de aktuelle linjene lyder:
"Joe Jordan won with his hand
Russia was Giggsy’s last chance
Paul Bodin’s penalty miss
That 85 night was so tragic"
Linjen om Joe Jordan handler om en avgjørende VM-kvalifiseringskamp mellom Wales og Skottland som ble spilt i 1977 der vinneren ville gå til VM i Argentina. Det var egentlig en hjemmekamp for Wales, men i frykt for tribunebråk lot den bli spilt på Anfield i Liverpool, men der viste det seg at det var klart flest skotter på tribunene, Og det ble Skottland som vant 2-0. Den virkelig store kontroversen etterpå handlet om Skottlands spiss Joe Jordan hadde brukt hånden da han forlenget et langt innkast til en medspiller og det ble 1-0. I følge Jordan blir han minnet om denne episoden hver eneste gang han besøker Wales, også nå snart 40 år senere: "Every time I come over the Severn Bridge it gets mentioned,".
Så moralen er: Ikke bruk hånden hvis du ikke er keeper. Og særlig ikke når du spiller mot et lag med fans som dyrker sine nederlag og nesten-øyeblikk. Du vil bli husket for det resten av livet. Du kan til og med havne i fotballsangene til det andre laget.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar