mandag 22. september 2014

Er du en politisk hipster?

Hva som kjennetegner en hipster kan man lese mer om på Wikipedia. Den danske avisen Politiken er derimot ikke opptatt av hipstere generelt, men av en ny subkategori - den politiske hipsteren. De har laget en test deg selv om "Er du en Polihipster?" Den er nok aktuell i Norge også. Og lurer du på hva en polihipster er så har de laget en definisjon:

Personen, der mener at være bedre end de politiske kommentatorer, og som altid lige drager et par historiske paralleller til jordskredsvalg og påskekrise. "- Jeg læser primært om politik på udenlandske hjemmesider. Bladrer i Finansloven til husbehov. Og holder mig opdateret på de nyeste videnskabelige artikler. Jeg har dog også en svaghed for røverhistorier om politik. Ikke mindst historien om dengang Ellemann-Jensen i 1998 pissede i potteplanten på sit toiletløse formandskontor, fordi han ville undgå at møde pressen før de sidste nordatlantiske stemmer var talt op." Sådan lyder en polihipster.

For å avgjøre hvem som kvalifiserer har Politiken satt sammen en sjekkliste med 15 uskrevne regler som må oppfylles for å være en ekte polihipster. Noen av disse er riktignok veldig danske og må skiftes ut med noen norske for å kunne skille ut de ekte politiske hipsterne her i landet. Men jeg tror de internasjonale kan fungere godt. For eksempel:

"Du udbreder dig gerne om, hvordan man skal forstå D'Hondts metode til fordeling af mandater. Men foretrækker i øvrigt Sainte-Laguës metode."

For ikke å snakke om nummer 4 på listen med underpunkt 4a:

"4) Du ved, hvordan man staver til Stephanopoulos. Og så namedropper du gerne citater fra hans bog om livet som pressemand under Bill Clinton i 1990’erne: All Too Human – A Political Education (1999). 
4a) Du holder dig derimod for fin til at recitere fra Alastair Campbells tilsvarende værk om Tony Blair-tiden. Man kan godt være kynisk uden at være et dumt svin, mener du. Campbell var begge dele."

Men det handler naturligvis ikke bare om å finne ut hvem som er polihipstere, men også om å fore dem med mer kunnskap. Politiken har fulgt opp med "polihipsterens pensumliste", blant annet en artikkel om hvor mye et politisk partis skifte av leder erfaringsmessig påvirker velgeroppsluningen og en annen sak om legendariske landsmøter i tre av partiene i Danmark. Der kan man blant annet lese avisreferatene fra Socialdemokratiets "nattlandsmøte" i 1916 som vedtok at partiet kunne gå i regjering for første gang og fra Fremskrittspartiets landsmøte i 1995 som endte i full splittelse og etablering av Dansk Folkeparti. Nettopp slike ting politiske hipstere koser seg med.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar