torsdag 18. september 2014

Another piece of red...

VG om det britiske imperiet
Bob Geldorfs gamle band Boomtown Rats hadde en sang tidlig på 80-tallet som het "Another piece of red left my atlas today". Ikke en av de mest kjente sangene, men en interessant tekst som beskrev det å vokse opp i en periode der det britiske imperiet, som på sitt største dekket en fjerdedel av arealet på jorden, stadig krympet. I atlasene var de britiske territoriene vanligvis farget rødt og de disse røde områdene ble stadig mindre. I sangteksten heter det:

"They're breaking up an empire
Nobody's buying British
Calling for an umpire
It really isn't cricket
The flags are coming down
There's a minimum of looting
Somewhere in the distance I can see somebody shooting
And another piece of red left my atlas today."


Når denne sangen dukker opp i hodet i dag er det naturligvis fordi et nytt stykke kan bli borte. Skottland kan velge (selv om meningsmålingene ikke tyder på det rett før valglokalene stenger) å forlate The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, VGs kart i artikkelen "Slik raknet det britiske imperiet" viser hvilke territorier (i rødt naturligvis) som har forlatt imperiet, fra USA i 1776 til Brunei i 1984. De som er igjen i dagens UK er 64,1 millioner mennesker, nummer 22 i verden i folketall og verdens 6. største økonomi. Skulle Skottland velge å forlate unionen i dag vil det være 5,3 millioner færre innbyggere igjen i  rest-UK om kort tid.

Det forenede kongeriket (United Kingdom) har vært forenet siden 1707 da kongedømmene England og Skottland ble slått  sammen til en union med felles konge, regjering og parlament. Felles konge har de hatt helt siden dronning Elisabeth I døde i 1603, men frem til 1707 var det to separate stater med felles konge. Så får vi se om statsdannelsen som ble etablert i 1707 kommer til veis ende i kveld.

At land oppstår og forsvinner er for øvrig ikke så uvanlig som man kanskje skulle tro. Jeg har tidligere blogget om Norman Davies fantastiske bok "Vanished Kingdoms" som handler om at det har skjedd store endringer før også, ikke minst i Skottland der britonerne for 1500 år siden ble klemt mellom piktere, gæliske "skotter", angel-saksere og vikinger. Dagens skotter, både de som stemmer ja og nei til uavhengighet, stammer fra alle disse folkegruppene.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar