fredag 27. desember 2013

Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)

Når det gjelder gode, men litt uvanlige rock'n'roll julesanger bør vi ikke glemme The Ramones bidrag "Merry Christmas (I don't want to fight tonight)". Sangen ble, i tillegg til å komme med på albumet Brain Drain i 1989, også utgitt som en julesingel. Her er musikkvideoen, et stykke klassisk melodiøs og rett på sak punk-pop akkurat slik man kunne vente fra den kanten:Nå må det imidlertid legges til at dette aldri ble noen stor kommersiell suksess, til tross for en låt som er bedre enn det meste som spilles i julen både på melodi og tekst. Melodimessig er Ramones som vanlig omtrent som å høre noen spille fireminutters Beach Boys-låter slik at de varer i to minutter. Julebudskapet i refrenget er også helt på høyden:

"I love you and you love me
And that's the way it's got to be
I loved you from the start
'Cause Christmas ain't the time for breaking each other's hearts."


Hovedgrunnen til at sangen ikke ble noen bestselger er at den kom 10 år for sent, i 1989 da trendsetterne danset til house-musikk i store lagerlokaler og ikke i 1977 da de gikk på trange rockeklubber og hørte på på The Clash, Blondie og The Ramones. Ramones drøm om å bli det neste virkelig store rockebandet var levende gjennom 3-4 album som kom i rask rekkefølge mellom 1976 og 1978. Men de tok aldri helt av. Og etter hvert fungerte det ikke lenger med de samme svarte skinnklærne, frisyrene og pop-låter som ble spilt på dobbel hastighet. Kontinuitet var nok greit for en kjerne av harde fans, men for alle andre ble det for kjedelig og forutsigbart, og bandet virket som en slags tegneserieversjon av The Ramones.

Brain Drain var The Ramones 11. studioalbum og ingen brydde seg noe særlig om dem lenger. Men innimellom kan man faktisk finne noen bortgjemte musikalske perler på de senere albumene. Sanger verden ellers gikk glipp av fordi ingen hørte etter. På Brain Drain finner man for eksempel "Pet Sematary", en låt laget til til en Stephen King-film med samme navn, som ble en liten suksess som singel. Verdt å høre er også åpningslåten "I believe in miracles" og som sagt den omtalte julelåten Merry Christmas (I don't want to fight tonight).

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar