søndag 1. desember 2013

Endelig en bra norsk ebokhandel

Ebok.no
Med ebok.no ser det endelig ut til at vi har fått en ebokhandel som selger norske ebøker og som er bra nok til at den fortjener å bli brukt. Norske nettbokhandler for ebøker har frem til nå vært nokså triste saker. De tekniske løsningene har vært så dårlige at det kunne se ut som de er laget for å hindre salget av ebøker. Jeg blogget i sommer om ebokhandelen Digitalbok.no som tok et skritt i riktig retning da de lanserte et fornuftig priset lesebrett til å lese norske ebøker på. Ikke akkurat Kindle, men brettet virker i hvert fall langt på vei til formålet.

Men med ebok.no er det blitt tatt et langt skritt videre. Dette er Norges første ordentlige ebokhandel som virkelig vil kunne flytte mange lesere fra papirbøker over til norske ebøker. Og den vil høyst sannsynlig overkjøre de eksisterende nettbutikkene som digitalbok.no, ark.no, norli.no og bokkilden.no (jeg har en mistanke om at de aldri har solgt særlig mange ebøker) hvis ikke disse gjør noen store endringer. En god forklaring på hvorfor det er slik kan man lese mer om i intervjuet med Elin Ørjasæter på nrk.no for noen dager siden, der hun sier:

"– For å si det veldig enkelt er jeg ikke fornøyd med ebok-salget på de store forlagene, sier Elin Ørjasæter til NRK.no. Hennes tidligere bøker er utgitt på store forlag som Cappelen Damm og Aschehoug. Det Ørjasæter synes det er problematisk at de store forlagene ikke satser mer på ebøker. Ebok-salget i Norge er latterlig lavt, mener hun. – På fire måneder solgte jeg 1405 bøker og 11 ebøker. Det er altså latterlig lite."

Ebok.no har gjort to ting som vil bidra til å øke og endre ebokmarkedet i Norge. Det ene er at de har lansert en selvlpubliseringsløsning der forfattere kan gi ut sine bøker direkte, uten å bruke etablerte forlag. Nå vil det naturligvis være slik at forfattere også i fremtiden vil ønske å bruke redaktører, konsulenter og andre samarbeidspartnere, men med en selvpubliseringmodell står man langt friere når det gjelder hvordan man ønsker å gjøre dette Dessuten vil man kunne fastsette prisen på boken helt selv.

Det andre ebok.no gjør, og som sannsynligivs er langt viktigere på kort sikt, er at de har en "Send til Kindle"-knapp ved siden av bøkene du har kjøpt, slik at du enkelt og greit kan overføre en norsk bok til det lesebrettet som anslagsvis 70 000 nordmenn allerede bruker til å lese engelske bøker og som enda flere nok vil ta i bruk nå. Det var Aschehoug forlag som åpnet døren for norske bøker på Kindle i sin nettbokhandel tidligere i høst og fra da var det nok bare et tidsspørsmål før slusene måtte åpnes. Lanseringen av ebok.no gjør at mange flere vil lese norske ebøker på Kindle. Foreløpig er det rundt 1000 boktitler av omkring 4000 boktitler totalt på norsk som er tilgjengelig for Kindle, fra Aschehoug og noen mindre forlag, men jeg vil tro de andre forlagene må følge etter ganske raskt.

Nå er det ikke en fullstendig Amazon-integrering man får med denne "send til Kindle"-løsningen. Ingen norsk forlag selger bøkene sine gjennom Amazon og man går derfor glipp av bilde av bokomslaget i bokhyllen og ordboken. Men bortsett fra det fungerer det helt utmerket. Ebok.no er eid av Schibsted og bruker SPiD, en ny og brukervennlig innloggingsløsning som Schibsteds aviser, for eksempel Aftenposten, VG og FINN har tatt i bruk. For mange vil dette være en felles innlogging til flere tjenester.

Det å sette opp kontoen på ebok.no slik at man kan sende bøker til Kindle krever at man gjør noen enkle endringer i innstillingene sine hos Amazon.com og hos ebok.no. De er godt forklart her. Etter dette er det å overføre en bok så enkelt som å trykke på knappen "Send til Kindle". Og når det er gjort leser man eboken på vanlig måte, man kan også endre skriftsstørrelse og marger, og markere tekst akkurat slik man gjør på bøker kjøpt hos Amazon..

Det er bare å gratulere ebok.no med å være først ute med en ordentlig og brukervennlig ebokhandel der man kan kjøpe bøker til det lesebrettet folk faktisk har. Ebok.no har også egen app for for iPad og for Android, slik at man også kan lese bøkene på nettbrett eller smarttelefon. Dette virker også som gode og brukervennlige løsninger der man enkelt får tilgang til bøkene sine. Jeg ser også at bøker jeg tidligere har kjøpt i Digitalbok.no også dukker opp i biblioteket og at også noen av disse (avhengig av forlag) kan sendes videre til Kindle. Det er jo flott, og det er vel en positiv effekt av Bokskya at norske bøker man har kjøpt ikke ligger gjemt i hvert sitt bibliotek, men kan leses på tvers av nettbokhandlene.

Jeg håper derfor andre følger etter ebok.no raskt slik at vi får mer konkurranse. Konkurranse er en svært bra drivkraft for innovasjon, og i et norsk ebokmarkeded der alt for lite har skjedd er det ekstra viktig at det nå blir en sunn og god konkurranse.