lørdag 25. august 2012

Hvem vinner hvis Lance diskvalifiseres?

The Telegraph: Who may get his titles?
Lance Armstrong vant Tour de France hvert eneste år fra 1999 til 2005, syv ganger til sammen. Ingen andre har klart akkurat det. Men nå har USAs antidopingbyrå USADA funnet ut at Lance Armstrong jukset og besluttet at han skal fratas alle sine titler i Tour de France.

Akkurat hvordan en amerikansk ikke-statlig organisasjon kan endre resultatlistene i et sykkelritt i Frankrike er naturligvis omdiskutert, men realiteten er nå i hvert fall at det internasjonale sykkelforbundet UCI avventer mer informasjon fra USDA før den tar saken opp til behandling. Og resultatet da kan bli at Armstrong diskvalifiseres og at noen andre utpekes til vinner av de syv sykkelrittene.

Nå vet naturligvis alle som følger med på sykkelsport, og UCI vet det bedre enn noen, at det ikke blir helt enkelt å finne en verdig vinner som kan erstatte Lance Armstrong på toppen av resultatlisten. Det naturlige ville jo være å flytte opp de som kom på andreplass bak Lance, men problemet er at både disse syklistene og mange av de som kom på plassene bak er tatt i doping tidligere. Det vil jo unektelig se litt rart ut om resultatet av prosessen mot Armstrong for å bekjempe doping i sykkelsporten er at noen av historiens største juksemakere kommer øverst på resultatlistene.

The Telegraph har sett litt på hvem dette handler om. Mest prominent av disse er Jan Ullrich fra Tyskland, som etter å ha vunnet sin eneste sammenlagtseier i 1997 og kommet på andreplass bak Pantani i 1998, kom på andreplass bak Armstrong i 2000, 2001 og 2003 (og på en tredjeplass i 2005 som han senere er blitt diskvalifisert fra). Ullrich ble i disse årene stadig mistenkt for bloddoping og ble til slutt kastet ut av T-Mobile-laget han var kaptein på i 2006. Å gi akkurat Jan Ullrich tre nye Tour de France-titler ville være temmelig absurd.

I 1999, første gang Armstrong vant, kom  sveitseren Alex Zulle på andreplass. Han var med på det Festina-laget som ble utestengt under Tour de France i 1998, det såkalte Tour du Dopage, og innrømmet da å ha brukt EPO. Joseba Beloki fra Spania kom på andreplass i 2002 og tredjeplass i 2000 og 2001. Han er var en av ganske mange syklister som var involvert i den såkalte Operacion Puerto i 2006 som avslørte et nettverk av idrettsutøvere som hadde drevet med bloddoping hos den spanske legen Eufemiano Fuentes, men Beloki ble aldri utestengt for doping.

I 2004 kom Andreas Klöden på andreplass. Det er blitt hevdet at han og to andre tyske syklister bloddopet seg ved Universitetsklinikken i Freiburg i 2006, i forkant av Tour de France, men heller ikke han er noen gang blitt utestengt for bruk av doping. Det er derimot Ivan Basso som kom på andreplass bak Armstrong i touren i 2005. Han ble utestengt i to år for å ha drevet med bloddoping hos dr. Fuentes. En annen fargerik kandidat som kan rykke opp på toppen av pallen hvis Armstrong diskvalifiseres er Alexandre Vinokourov, årets olympiske mester. Han kom på tredjeplass i Tour de France i 2003. I 2007 vant han en tempoetappe i Tour de France i litt vel suveren stil etter å hva vært skadet, og det viste seg at han hadde mottatt blodoverføring før etappen. Vinokourov ble utestengt i et år av sykkelforbundet i Kasakhstan, noe som var en kortere straff enn andre fikk når de ble tatt i doping.

Bildet over illustrerer noe av problemet med å kåre en vinner. Det viser pallen slik den var etter Tour de France i 2005, med Armstrong øverst, foran Basso og Ulrich. Alle tre har på ulike tidspunkter blitt utestengt for doping, men foreløpig er det bare Ullrich som er fratatt pallplassen sin i dette løpet. Hvis også Armstrong diskvalifiseres rykker kanskje Basso opp, men han har som sagt innrømmet å ha vært involvert i bloddoping. Da kunne man jo i stedet utpeke mannen på fjerdeplass, Francisco Mancebo, til vinner, men han var en av flere syklister som ble nektet å starte Tour de France i 2006 etter at Operacion Puerto knyttet dem til dr. Fuentes. På femteplass kom Alexandre Vinokourov, som heller ikke deltok i Tour de France i 2006, fordi Astana trakk laget etter at fem av rytterne deres var involvert i den samme dopingsaken med dr. Fuentes.

Hvis det er slik at Lance Armstrong har vunnet Tour de France ved å jukse er det rett og rimelig at han fratas sine titler. Men det blir ikke lett å finne frem til verdige vinnere som kan erstatt ham på toppen av resultatlistene. Som denne lille gjennomgangen viser har de fleste aktuelle kandidatene på et eller annet tidspunkt enten vært avslørt i doping eller vært sterkt mistenkt for doping. Det er ikke sikkert man klarer å rydde helt opp i fortiden. Men den viktigste grunnen til å rydde opp er ikke fortiden, men er at det legges et grunnlag for en dopingfri sport i fremtiden.