lørdag 4. august 2012

Thåström på Operataket

Aftenposten K om Thåström
Det er naturligvis alltid en viss risiko for at det blir en nedtur når gamle svartkledde rockehelter kommer tilbake 30 år senere og skal prøve å minne en gjeng med 40-50 åringer om hva det egentlig handlet om. Hvorfor det var så bra. Vi har jo forandret oss litt. Jeg dro for eksempel til Operataket sammen med en statssekretær i Finansdepartementet og en konsernsjef i en stor norsk mediebedrift, noe som ville vært litt vanskelig å forestille seg både for dem og meg omkring 1983.

Men Joakim Thåström, tidligere vokalist i Ebba Grön og Imperiet, leverte varene til de grader på Operataket på torsdag. Ikke ved å mimre om 70- og 80-tallet og spille slagere fra sine gamle band, men ved å spille låter fra de nyere albumene sine, fra etter at han gikk solo. Jeg husker jeg så Imperiet live et par ganger, blant annet på et veldig gjørmete Roskilde i 1984, og syntes den gang at de var enda bedre live enn på plate. Slik er i enda større grad nå. Albumene til Thåström er bra, men litt ujevne. Live er det helt gjennomført mørkt, tungt og vakkert, med en vokalist som har et helt ekstremt energinivå.

I Aftenpostens kulturmagasin Aftenposten K har Harald Fossberg skrevet en innsiktsfull gjennomgang av Thåströms historie fra Ebba Grön og frem til i dag, om stjernen som ikke ville være tenåringsidol. Pussig nok mener konsertanmelderen i Aftenpostens Oslopuls (som er veldig positiv og gir terningkast 5) at han torsdag deltok på et "allsang på grensen" (fordi det var "allsang på grensen til det geniale"), der han opplevde at:

"Han lider, raser og skjelver seg gjennom et repertoar fra de siste 35 årene. Fra de første årene med legendariske Ebba Grön, gjennom 1980-tallets ikke mindre legendariske Imperiet og videre gjennom de ni studioalbumene han har gitt ut under eget navn."

Det er jo flott at anmelderen var fornøyd, men han må ha vært på en litt annen konsert enn meg. Jeg ville utvilsomt likt en slik nostalgisk mimrestund, men dette var ikke den konserten. Eneste egentlige tilbakeblikk var Imperiets  "Du ska va president" som kom som ekstranummer helt til slutt . Såvidt jeg kunne høre var alt det øvrige han spilte fra de tre albumene han har gitt ut siden 2005. Adresseavisens anmelder har laget en oversikt over låtene Thåström spilte i Trondheim på lørdag i sin anmeldelse "Takk, Thåström". Jeg tror setlisten på Operataket var nokså identisk med det han spilte i Trondheim.

Operataket er for øvrig en helt genial konsertscene til denne type konserter. Det er en bra scene, god lyd, utsikt til fjorden og man opplever at man kommer tett på scenen uten av det er spesielt trangt. Mulig det ikke passer til alle typer konserter, men til "husker du"-kvelder der gamle fans møtes og mimrer er det helt perfekt.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar