onsdag 18. juli 2012

Lang musikk til lange feriedager (19)

Madonna har holdt det gående så lenge at hun ga ut sitt første greatest hits album, The Immaculate Collection, allerede for 22 år siden, i 1990. Det inneholdt 17 sanger og kom da hun kanskje var på sitt aller største rent kommersielt. Det solgte 30 millioner eksemplarer globalt og lå hele ni uker på førsteplass på albumlisten i UK.

Nå var Madonnas fire første album usedvanlig tettpakket med bra sanger og store kommersielle suksesser, men hun har gjort mye bra også etter dette, og det manglet lenge et oppdatert greatest hits-album fra Madonna som dekker hele karrieren. Men i 2009 kom Celebration, en samleutgivelse med 38 sanger i en "De luxe edition".

Når man har holdt på så lenge og hatt så stor suksess som Madonna er det umulig å ta med alt på en samleplate, men Celebration er et hederlig forsøk på å dekke over det viktigste. Her er sangene fra The Immaculate Collection med og de fleste store hitlåtene fra årene etter er med, samt to nye låter som ble utgitt her for første gang, "Celebration" og "Revolver". Noen vil irritere seg over at sangene ikke er i kronologisk rekkefølge. Mange vil naturligvis savne enkelte av sine favoritter her, som for eksempel "True Blue", "Rain" eller "Angel".

Men detter er uansett et godt samlealbum. Det er ikke noe poeng å trekke frem høydepunkter her heller, for de kommer tett hele veien, fra "Hung Up", sangen der Madonna sampler Abbas Gimmie! gimmie! gimmie! (a man after midnight), via Vogue, Holiday, Everybody, Like a Prayer osv., osv... Strengt tatt er ikke denne samleplaten kvalifisert til å være med i serien "lang musikk til lange feriedager" fordi den er litt for kort i og med at det ikke over 40 låter her. Men i dette tilfellet er det greit å gjøre et unntak. I motsetning til mange andre samlealbum er det ikke mye her man bare vil hoppe over, så den effektive spilletiden på disse 38 sangene er nok vel så høy som mange flere sanger.

Celebration kan anbefales til alle som har behov for lytte seg opp igjen på det viktigste i Madonnas svært store og varierte katalog. Hun er utvilsomt en av de største pop-artistene gjennom tidende. Mp3-utgaven av versjonen med 38 låter er å få kjøpt hos Platekompaniet for 129 kroner.

----------
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar