søndag 15. juli 2012

Lang musikk til lange feriedager (18)

Hvordan høres et punkeband ut etter at de har lært å spille mer enn tre grep på instrumentene sine? Blir det mer eller mindre interessant? Stiff Little Fingers store samleboks  "Anthology" (opprinnelig en boks med tre CDer) gir et slags svar på det spørsmålet.

Noe av problemet til Stiff Little Fingers, et av Nord-Irlands mest kjente alternative band, var at de fra starten i 1979 ble beskrevet som Irlands  svar på The Clash. Sammenligningen er ikke helt håpløs, men det etablerte en målestokk det skulle vise seg svært vanskelig å leve opp til, spesielt etter det første energiske og sinte albumet Inflammable Material og det litt mer utviklede Nobody's Heroes..

The Clash sin musikalske utvikling kan man høre i all sitt mangfold på samleboksen "Clash on Broadway", som jeg blogget om i denne serien for et par år siden. Anthology er Stiff Little Fingers forsøk på å gjøre noe av det samme, men med et låtmateriale som i all hovedsak er hentet fra et kortere tidsrom og er mindre mangfoldig rent musikalsk. Nesten alle låtene på Anthology er hentet fra de fire første albumene som kom i rask rekkefølge 1979-82.

Men selv på den korte tiden bandet var på topp, beveget de seg raskt fra utgangspunktet som punkband, via noen riktig bra reggea-inspirerte låter, og til et forsøk på kommersielt gjennomslag med mer mainstream pop/rock på slutten, som verken var særlig vellykket eller slo an blant fansen. Det gikk så dårlig at bandet ble oppløst. Noen få år senere gjorde Stiff Little Fingers riktignok et comback, og holdt det gående riktig lenge, men materiale fra del to av karrieren er heldigvis nesten ikke med her.

Med en såpass kort og hektisk karriere på topp, med fire album, er det litt begrenset låtmateriale å ta fra. Det ser man også på at det av totalt 55 låter på Anthology er omkring 20 låter som er liveversjoner av de samme samme sangene som finnes tidligere på den samme samlingen. Men Stiff Little Fingers var et bra live-band, og live-versjonene er stort sett bra. To høydepunkt er covre av Jerry Dammers "Doesn't make it all rignt" og  Bob Marleys "Johnny Was"

Og ellers er jo Anthology en nostalgisk påminnelse om hvordan sinte unge punkere så på verden rundt 1979-80, med sangtitler som "Wasted Life" og "Alternative Ulster", mens de raskt  ble både mykere og mer reggae-inspirert da skrev låter som "Safe as houses" og "Listen (to your heart)". Anthology er neppe noe som vil slå an i brede kretser, men for de som hørte på denne type musikk i det aktuelle tidsrommet er det et godt sammensatt gjensyn. Er å få kjøpt hos Platekompaniet i MP3-versjon for 99 kroner. Det er jo en bra pris for 55 sanger.

Tidligere episoder i serien "Lang musikk til lange feriedager":

1. RamonesWeird tales of the Ramones
2. The Pogues: Just look the straight in the eyes and say... Poguemahone.
3. The Smashing Pumpkins: Rarities and b-sides
4. The Clash: Clash on Broadway
5. Johnny Cash: Cash unearthed
6. Abba: The Albums
7. David Bowie: The platinum collection
8. Siouxsie and the Banshees: Siouxsie and the Banshees at the BBC
9. Echo and the Bunnymen: Crystal days
10. The Cure: Join the dots
11. Bob Dylan: The Bootleg Series vol. 1-3
12. Jokke og Valentinerne: Prisen for popen
13. Paul Weller: Hit Parade
14. Bob Dylan: Biograph
15. Rolling Stones: Singles Collection: The London Years
16. Simple Minds: X5
17. The Stone Roses: The Stone Roses - 20th anniversary Collector's edition

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar