lørdag 21. juli 2012

Spania invadert av medusaer

Stranden i Estepona
Medusa kalles de på spansk, brennmanetene som denne sommeren har invadert strendene ved Malaga og resten av Costa del Sol og skapt problemer for badegjestene. Jeg har vært på sommerferie med familien i Estepona, som ligger mellom Malaga og Gibraltar og på hele denne lange kyststripen som er så avhengig av turisme, har det vært problemer med brennmaneter nå i juli.

De aktuelle brennmanetene er røde og kommer gjerne i store klynger når de først kommer, litt avhengig av havstrømmer og temperaturforhold. Noen dager er det slik at man "stenger" strendene. Mobilbildet til høyre tatt på den lange, flotte sandstranden i Estepona, der det enkelte dager var røde flagg og en hvit vimpel under som advarte mot medusa. Man prøver man også andre tiltak, som å tråle sjøen utenfor strendene med båter eller å sette opp garn, men det er ikke så lett å få det til å virke.

Nå er ikke dette et helt nytt fenomen. Under en ferie vi hadde på Mallorca for noen år siden husker jeg også at det var mye medieoppslag om brennmaneter i den vestlige delen av Middelhavet. Et av barna fikk den gang oppleve hvor vondt det er å bli brent. Mange eksperter mener imidlertid at problemet er økende og at det har med økologiske ubalanser å gjøre. Blant annet tror de at overfiske og forurensning har medført at det har blitt færre igjen av brennmanetens naturlige fiender.

Man sier gjerne at en ulykke kommer sjelden alene. Slik må det i hvert fall føles i Spania for tiden. I tillegg til en svært problematisk økonomi, stor arbeidsløshet og kutt i ulike offentlige tjenester, er turismen i Andalucia rammet av at mange store utbyggingsprosjekter som ble påbegynt i vekstårene aldri ble ferdig ferdig, noe som rammer både de spanske bankene og offentlige finanser. Dessuten gjør dårlige økonomiske tider både i Spania og resten av Europa et det er mye leiligheter til salgs.

En region som er så avhengig av inntekter fra turisme er allerede rammet fra mange kanter, og trenger ikke  enda flere dårlige nyheter. Det er et flott sted å dra på ferie, med god infrastruktur, lang sesong og mye annet å gjøre i tillegg til å være på badestrendene. Vi får virkelig håpe at invasjonen av medusaene er noe man får gjort noe med. I gresk mytologi var Medusa en av de tre gorgon-søstrene som hadde hår av giftige slanger. Hun ble i følge myten halshugget av den greske halvguden Persevs.