onsdag 11. juli 2012

Lang musikk til lange feriedager (17)

The Stone Roses fra Manchester har opp igjennom årene fått æren for å være gudfedrene til både acid house og britpop. Og i enkelte kretser er det vel også slik at hvis du ikke mener at debutalbumet "The Stone Roses" er det beste britiske albumet gjennom alle tider, så ser de rart på deg.

Alt dette er naturligvis overdrivelser, men det er ingen tvil om at The Stone Roses album med samme navn fra 1989 var spesielt og har blitt stående i musikkhistorien som en veldig viktig inspirasjon for mange betydningsfulle senere band. Og selv om bandet egentlig bare lyktes med dette ene albumet, forteller årets gjenforeningskonserter, der det er solgt 250 000 billetter, at mange fans husker bandet og dette albumet som satte "Madchester" på kartet i perioden etter New Order og The Smiths, men rett før Happy Mondays, Inspiral Carpets og Oasis.

I 2009, i forbindelse med 20-års jubileet til albumutgivelsen, ble det gitt ut et par remastrede og utvidede samlerversjoner av The Stone Roses debutalbum, der "Collectors Edition", som kan kjøpes digitalt på Platekompaniet for 169 kroner, har hele 40 låter. Det kvalifiserer har på bloggen til kategorien "lang musikk til lange feriedager", musikk som er lang nok og ellers egner seg til et dypdykk en lang dag på stranden. Kjernen her er et enkelt album med de 11 låtene fra det opprinnelige albumet. Klassiske låter som I wanna be adored, She bangs the drums, Made of stone, Elephant Stone og I am the resurecction.

Resten av de 40 låtene i samlingen er en kombinasjon av b-sider og andre sanger som ikke kom ut på albumet, samt demoversjoner av mange av albumsangene. Selv om de ikke er like bra som albumlåtene, holder mye av dette overraskende høy kvalitet og gjør at denne utgivelsen er verdt å kjøpe i utvidet versjon. På sangen Fools Gold kan man kanskje også høre at forbindelsen til house-musikken er der, om enn ikke så veldig tydelig ellers på det første albumet. Og som en innføring i The Stone Roses for alle som ikke fikk det med seg for 20 år siden, er dette i grunnen alt man trenger.

-----
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar