mandag 9. juli 2012

Lang musikk til lange feriedager (16)

Igjen er det sommer, mange har ferie, og det er på tide å ta opp blogg-tradisjonen med å skrive om lang musikk til lange feriedager. Det vil si "box sets" med rariteter eller fleralbumsutgivelser med minst 40 sanger, og gjerne mange flere, slik at det holder en hel dag på en iPod på en badestrand. Og er ikke været slik at badestranden frister så tar man med iPoden et annet egnet sted.

Dagens box set er X5 med Simple MindsNå kan man selvsagt innvende at Simple Minds ikke akkurat ble U2, selv om de prøvde ganske hardt en periode, og at mye av det de gjorde høres ganske slitent ut i dag. Men det bra med denne boksen er at den består at de fem første albumene, ting som stort sett ble laget før Simple Minds ble mainstream og kjedelig. De var en stund et ganske lovende post-punk band. Disse fem albumene kom ut i en hektisk periode på bare 3 1/2 år, mellom 1979 og 1983. Tross den korte tidsperioden er de svært ulike, og vitner om et band som var på jakt etter en retning.

Om det er fem eller seks album med i X5 kan forresten diskuteres. I 1981 ga de ut albumet Sister Feelings Call som en ekstra bonus.LP sammen med hovedalbumet Sons and Fascinationmens i en periode litt senere ble solgt som to separate album, før den noen år senere ble gitt ut på nytt som et felles album, riktignok fratrukket et par sanger fra Sister. Men her er alt med, sammen med en del bonusmateriale i form av b-sider, live-versjoner og utvidede versjoner av noen av de beste låtene fra alle albumene.

Første album heter Life in a Day og kom i 1979. Et ujevnt og stilmessig litt sprikende album, men med noen lovende anslag. Så kommer Real to Real Cacophony, som i følge AllMusic.com er et av de største albumene i post-punk historien, på line med Kraftwerk, Wire og Joy Divisions beste. Det er kanskje å overdrive litt, men en ikke veldig fjern sammenligning, Real to Real.. minner faktisk ikke så rent lite om Kraftwerk, og stilskiftet fra det første albumet er helt enormt. Et album som dessuten står seg svært godt 30 år etter, med høydepunkter som Real to Real og Premonition.

Så skiftet Simple Minds sjanger igjen med det tredje albumet Empires and Dance. Det med "dance" er helt alvorlig ment, dette er at slags eurodisko-album, med lange, sugende og dansbare låter som "I Travel" og "Celebrate", som begge også er med i "extended"-versjoner på X5. Deretter kom nevnte album Sister Feelings Call og Sons and Fascination, også disse med flere bra sanger. Blant annet den fine instrumentalen "Theme for Great Cities" og "Sweat in Buttet"

Siste album i denne samlingen er New Gold Dream (81-82-83-84), som man kan innvende at ikke hører hjemme i samlingen fordi dette albumet er et sprang i mer kommersiell retning og dermed ville passet bedre sammen med de lettere pompøse pop-albumene til Simple Minds fra årene etter. Men i motsetning til det meste som kom senere, er dette er virkelig bra album, og det passer godt inn i denne samlingen fordi den uansett er veldig variert sjangermessig. Sanger som tittelmelodien "New Gold Dream", "Someone Somewhere in Summertime" og "Glittering Prize" er frem deles store poplåter.

------
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar