lørdag 28. april 2012

Bortgjemte musikalske perler (5)

Vel, man kommer ikke utenom denne. Armegideon Time med The Clash må med i en serie med bortgjemte musikalske perler. Dels fordi dette er en stor låt, skrevet av reggaeartisten Willi Williams, en sang The Clash så til de grader gjorde til sin egen med en fantastisk coverversjon. Og dels fordi den virkelig ble bortgjemt, i den forstand at en så flott sang av alle merkverdige ting kom ut som b-side på singelutgivelsen til London Calling i 1979, the Clash aller mest kjente sang. Men den kom aldri ut på noe ordinært album. Her er Armagideon Time:



Nå dukket Armagideon Time opp på litt ulike mer eller mindre obskure samleplater i årene som fulgte, noe som i hvert fall gjorde at fansen etter hvert fikk tak i den. I 1980 kom en plate som het Black Market Clash som inneholdt en samling av diverse b-sider og andre låter som ikke hadde fått plass på de tre ordinære albumene som til da var gitt ut. I kronologien kom den ut mellom albumene London Calling og Sandinista. Black Market Clash var noe så sært som en 10-tommers vinylplate (et vanlig album var 12-tommer og en singel 7-tommer), bare utgitt i USA og Canada, men også mulig å få tak som importplate her i Norge.

Senere kom Armagideon Time også på samlealbumet The Story of the Clash, Volume 1 (1988) og på den store samleboksen Clash on Broadway (1991) (som jeg har tidligere har blogget om her), noe som gjorde at flere fikk hørt sangen. Men det var i grunnen helt typisk The Clash at noen av de beste sangene som ble gitt ut som singler aldri fant veien til et album. Jeg tror de selv hevdet på den tiden at det var fordi de ikke skulle ta betalt flere ganger fra fansen for samme sang. Resultatet ble nok litt annerledes, for fansen kunne det bli en ganske krevende jakt på de manglende låtene i diverse obskure platebutikker. Med internett ble dette naturligvis helt annerledes. YouTube- og iTunes er som skapt for "the long tail", og man finner jo det meste hvis man vet hva man leter etter.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar