fredag 6. april 2012

Bortgjemte musikalske perler (1)

I serien bortgjemte musikalske perler jeg har oppdaget eller gjenoppdaget (som strengt tatt ikke er en serie her på bloggen foreløpig, men kan jo bli det), må jeg slå et slag for Manic Street Preachers sang Little baby nothing fra 1992. Manic Street Preachers dukket opp i Wales tidlig på 90-tallet, som en av mange britiske grupper med ganske sinte unge menn som hadde hørt veldig mye på The Clash og skrev politisk venstreorienterte sanger om fremmedgjøring, konsumentsamfunn og kjedsomhet og slikt.

De holder det gående fortsatt og er vel nå mest kjent for sanger fra 2000-tallet som "A design for Life", "If you tolerate this your children will be next" og en duett med Nina Persson fra the Cardigans som heter "Your love alone is not enough". Dessuten laget de en opprocket coverversjon av kjenningsmelodien fra TV-serien M.A.S.H, "Suicide is painless", på 90-talllet.

Kvaliteten til The Manics ellers er nokså variabel når det gjelder både tekster og melodier, synes jeg, men jeg oppdaget plutselig den flotte Little Baby Nothing på et samlealbum jeg har på iPoden. Sangen kommer fra debutalbumet Generation Terrorists fra 1992 og ble som en vil se under utstyrt med en nokså spesiell musikkvideo der symbolbruken er en salig blanding av overtydelig og nokså forvirrende.Etter litt rask research på Wikipedia fant jeg også ut at medvokalist på denne sangen sammen med  Manics James Dean Bradfield skulle vært Kylie Minogue. Men da hun viste seg å være opptatt valgte de i stedet den tidligere pornoskuespilleren Traci Lords som nettopp hadde skiftet spor og var i gang med en ny karriere som mainstream skuespiller i film og TV (men det er ikke hun som er med i videoen), og de mente Traci Lords passet til budskapet i teksten. Hennes musikalske karriere tok i motsetning til skuespillerkarrieren aldri helt av, men det kom et album i 1995 som man finner spor av på YouTube i form av et par musikkvideoer (her og her).