Foto: Hanne Blåfjelldal |
Denne gangen snakket jeg om Utdanning for fremtidens arbeidsmarked. Opplegget var litt annerledes nå, jeg holdt innledning for hele landsmøtet, men det var delt opp i tre sesjoner slik at jeg snakket tre ganger en time, pluss 45 minutter til spørsmål og kommentarer etter hver innledning. Et ganske krevende opplegg når man i tillegg har pådratt seg en forkjølelse etter en nokså våt Italia-tur og deltatt på en kjølig natteravn-runde på Snarøya fredag kveld, men stemmen holdt heldigvis såvidt og det kom mange gode kommentarer.
Det er veldig hyggelig å bli invitert på partilandsmøter (5. mai skal jeg delta i en paneldebatt om En bærekraftig universitets- og høyskolesektor på Høyres landsmøte). Man treffer mange politisk engasjerte mennesker som er opptatt av hvordan fremtiden bør bli og ønsker å påvirke samfunnet i riktig retning. Og så var det morsomt å treffe bloggerne Hanne Blåfjelldal og Morten Myksvoll for første gang "in real life". Begge er dyktige og aktive i sosiale medier. Hanne Blåfjelldal er for øvrig lærer, sentralstyremedlem og leder partiprogramarbeidet på det utdannings- og forskningspolitiske området, en viktig jobb med tanke på at valget om et år kan innebære at det som står i programmet får mye større betydning enn tidligere.
I den litt større sammenhengen tror jeg at det i hvert fall er et par utviklingstrekk det kan være lurt å ta inn over seg, også for de som står et stykke unna FrP. Det ene er at partiet lenge har vært flinke til å skolere sine tillitsvalgte og ta inn ny kunnskap. Selv på landsmøtet kjører man seminarer og inviterer eksterne innledere til å belyse saker på nye måter. Det å legge til rette for å tar inn ny kunnskap og nye impulser er noe det kunnskapsbaserte næringslivet er nødt til å gjøre hele tiden, men det er like viktig hvis man er en organisasjon som har ambisjoner om å styre landet. Det kan virke som denne måten å utvikle partiorganisasjonen har hatt såpass merkbar effekt at det i følge noen er fare for at FrP blir for moderat og for lite kontroversielt. En alternativ tolkning kan jo være at skoleringen gjør at man blir i stand til å utvikle ny politikk på flere områder enn før, og at man også blir bedre rustet til å gjennomføre den.
Det andre jeg mener er interessant ved Fremskrittspartiet nå er hvordan utdannings- og forskingspolitikken har fått en mer sentral plass enn tidligere. Siv Jensen har gjort det til en viktig del av det hun formidler i sine taler. Og på lørdagens sesjoner som skulle ta for seg viktige politikkområder i partiprogrammet var det tre politikkområder som var løftet frem i egne delsesjoner; bruken av oljepenger, helsepolitikk og utdannings- og forskningspolitikk.
Nå er ikke FrP alene om å prioritere kunnskapspolitikk høyere enn før, også Arbeiderpartiet har nylig uttrykt at de har prioritert dette området for lavt og har nå satt Trond Giske til å lede et nytt utvalg som skal lage en ny kunnskapspolitikk til valget i 2013. Det kan se ut som det blir mer konkurranse mellom partiene om ha ha den tydeligste og beste forsknings- og utdanningspolitikken og at flere partier enn før vil delta i denne konkurransen. Det er i så fall bra for landet. Det er vel knapt noe som er viktigere for verdiskaping og velferd i Norge i årene som kommer.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar