I Danmark har de rødgrønne vært foran på meningsmålingene gjennom hele den korte valgkampen, og i morgen er det valg. Og det er kanskje ikke så rart om de vinner, det ble tross alt borgerlig i 2001, 2005 og 2007 i Danmark. Fire blå på rad ville være nokså utypisk Norden. Dessuten har finanskrisen rammet Danmark hardt. Men de siste menings-målingene viser at det har jevnet seg ut, og at det kan bli en spennende valgnatt likevel.
Denne tvilen kan man for eksempel se i nettutgaven til Berlingske Tidene i dag som et sted slår fast at Rød blok vinder i morgen. Og et annet sted skriver de om Blå blok i heftig sluttspurt.
Det litt merkelige med danske meningsmålinger er at alle byråene ser ut til å være helt enige om tallene. Alle dagens målinger sier at de røde får mellom 51 og 52 prosent. De borgerlige får mellom 48 og 49 prosent. Og da vinner de rødgrønne med noen få mandater. Skulle valgdagsmålingene i morgen kveld vise det samme vil alle, både medier og partiledere, konkludere med en gang slik man pleier. Her i Norge ville politikerne, i hvert fall når det er så jevnt, kreve å få reelle resultater inn før man peker ut vinneren. Men så har vi heller ikke meningsmålere som er så enige. Det blir spennende å se om de har truffet.
Hvem er det så som seiler opp som vinnere og tapere i det danske valget? For Socialdemokraterne handler det ganske enkelt om å vinne regjeringsmakt. Partiet ligger med 25 prosent langt under den oppslutningen Arbeiderpartiet har i Norge og gjør det i følge målingene marginalt dårligere enn ved valget for fire år siden. En valgseier er derfor avhengig av at andre på rød side gjør det godt. Den viktigste av disse er SF som i likhet med SV, sitt norske søsterparti, periodevis gjør det godt på målinger mellom valg, men ofte faller når det virkelig gjelder. Oppslutningen nå er rundt 10 prosent, en tilbakegang i forhold til 2007. Og S+SF kan med 35 prosent til sammen ikke danne regjering uten støtte fra to andre og svært forskjellige partier for å lykkes:
Det ene er Radikale Venstre, et radikalt og sosialliberalt sentrumsparti som for tiden har plassert seg selv som en del av den rødgrønne blokken. På nettsidene er de dagen før valget mest opptatt av å fortelle at de vil ta oppgjør med "blokkpolitikken". Med 10 prosent er partiet på vei opp. Det andre partiet som må støtte det rødgrønne prosjektet, og som også har bra medvind, er Enhedslisten. Et parti som definerer seg på ytterste venstre fløy, vil avskaffe kapitalismen, og inkluderer gamle kommunister av både Stalin- og Mao-varianten. Enhedslisten er mest mot EU i dansk politkk, Radikale Venstre er mest for. I dag har Enhedslisten fire medlemmer av Folketinget, men målingene nå viser at de kan få 6 prosent og 11 mandater, slik at de vil være en maktfaktor i et rødgrønt samarbeid.
Borgerlig side i Danmark ligger bak på målingene, men klarer seg forbausende bra med tanke på at Anders Fogh Rasmussen er erstattet med Lars Løkke som statsminister, de har sittet med makten i ti år og de har ledet landet under en finanskrise som har rammet Danmark ganske hardt. Og partiet Venstre, som er statsministerens parti og klart størst på borgerlig side, klarer seg godt. I følge målingene er det bare en liten tilbakegang fra forrige valg. Det Konservative Folkeparti er hardere rammet av regjeringsdeltagelsen, og har nå rundt 6 prosent på målingene. Men det kompenseres delvis ved at Liberal Alliance, et klassisk liberalt parti som kom inn i Folketinget for første gang for fire år siden, gjør det godt og ligger på 5-6 prosent. Disse tre ansvarlige borgerlige partiene kan ikke håpe på flertall til sammen, de er i beste fall avhengig av støtte fra Dansk Folkeparti i Folketinget dersom det skal være mulig å danne regjering. Slik det også har vært i inneværende periode.
Mens det norske valget ga de ansvarlige partiene fremgang, er det ytterfløyene som vokser i Danmark. Dansk Folkeparti på høyresiden har 12 prosent. Og på ytre venstre fløy har summen av SF og Enhedslisten kommet opp i over 15 prosent. Danmark må ha verdensrekord i antall liberale partier. De finnes i både sosialliberale og andre varianter, på begge sider av midtstreken i politikken, og er sikkert et uttrykk for at Danmark er et liberalt samfunn. Men dersom noen av dem skal i regjering må de samarbeide, om ikke i regjering så i hvert fall i Folketinget, med de mest illiberale kreftene, enten i Dansk Folkeparti eller i Enhedslisten.
onsdag 14. september 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar