Norge har 430 kommuner, men fordi størrelsen er temmelig ulik finner man over en fjerdedel av befolkningen i bare fem av dem, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Bærum. Og i de 35 største kommunene bor over halvparten av oss. I mange av disse blir det en svært spennende valgkveld. Selv om AP gjør det godt i målingene, betyr SVs problemer at det rødgrønne flertallet kan ryke mange steder, også i noen kommuner der AP har styrt svært lenge.
Oslo er den eneste av de større kommunene som kan gå fra borgerlig til rødgrønt flertall, i hvert fall i følge VGs måling. Andre målinger viser samme styrkeforhold som ved forrige valg, men det er ikke like sterk høyrevind i Oslo som ellers i landet. Det blir spennende, jeg tror det blir borgerlig seier i Oslo. Trondheim kan gå motsatt vei, fra rødgrønt til borgerlig. Den siste målingen viser høyrebølge med Høyre frem 10 prosentpoeng til 25 prosent. Det gjør at Rødt er på vippen og det hele blir veldig spennende.
I Bergen har Høyre jubelmålinger og Monica Mæland vil fortsette å styre byrådet. Dagens måling har Høyre på 38 prosent, FrP på 12, Venstre på 8 og KrF på 5. Det gir solid borgerlig flertall. I Stavanger får Høyre 38 prosent, noe som er ny rekord der. I Bærum har Høyre hatt ordfører siden 1952. Siste måling viser 40 prosent og solid borgerlig flertall.
Men videre nedover listen over de 35 største kommunene er det flere steder det blir veldig spennende mellom blokkene. I alle Østfoldbyene for eksempel. I Fredrikstad har nå FrP ordfører, med AP som utfordrer. Målingene viser at FrP faller kraftig, men at Høyre vokser og at det blir jevnt mellom blokkene. I Sarpsborg har AP ordfører i et samarbeid med SV og SP. Målingene viser at de rødgrønne leder knapt og at det kan bli jevnt. I Moss er det AP-ordfører i dag, men flere målinger viser at de borgerlige kan overta. Og i Halden styrer AP i dag med støtte fra SV og KrF, men også her viser målingene at det blir jevnt mellom blokkene. I Halden kan flere småpartier komme på vippen.
I Akershus er det mest interssant i Skedsmo (Lillestrøm) som i følge målingene kan bli borgerlig etter 101 år med ordfører fra AP. Dagens rødgrønne flertall inkluderer Venstre og KrF, men i følge de siste målingene er H og Frp bare et mandat fra flertall alene. I Lørenskog er AP oppe i rundt 40 prosent, men det er ikke mer enn at det kan bli jevnt mellom blokkene. I Asker og Ski er det borgerlig flertall i dag og vil være det i fortsettelsen også. Ullensaker har en spesiell vri med en FrP-ordfører som fikk 41 prosent av stemmene sist og ser ut til å vinne igjen,
I Drammen er det Tore Opdal Hansen som er ordfører og i følge siste måling har Høyre 50 prosent oppslutning. Til og med mer enn i Asker og Bærum. I Ringerike kommune (Hønefoss) har AP ordfører. Her er i følge siste måling Venstre og KrF på vippen, og det kan derfor bli et maktskifte. I Vestfoldbyene Sandefjord og Tønsberg har Høyre ordførere og blir som vanlig størst. Larvik er tradisjonelt rødere, men også her har Høyre ordfører og det er borgerlig flertall i målingene. I Horten er det i dag AP-ordfører, men siste måling viste at Høyre og Arbeiderpartiet er jevnstore på rundt 30 prosent. Det burde gi et borgerlig flertall i Horten.
Videre nedover kysten er Porsgrunn en tradisjonelt rød by, men kombinasjonen av et Høyre med fordoblet oppslutning og en ny by- og nærmiljøliste som i følge målingene er på vippen, gjør et det mest sannsynlig blir et regimeskifte. I Skien er det også AP-ordfører i dag. Meningmålinger lokalt de siste dagene viser ulik grad av rødgrønn tilbakegang. Venstre valgte rødgrønt etter forrige valg og kan komme på vippen også nå. Byene i Grenland blir svært spennende å følge valgkvelden. Det samme gjelder Arendal som i dag har AP-ordfører i en koalisjon med sentrum, selv om det egentlig er et borgerlig flertall. I følge målingene er Høyre i sterk fremgang, noe som kan gi et maktskifte.
Disse kommunene er også gode eksempler på noe som er vanlig i Norge, det holder ikke å vite hvilken "blokk" som vinner, i praktisk kommunepolitikk kan samarbeidet mange steder følge mønstre som har mer med lokale hovedsaker å gjøre enn av rikspolitikk. Derfor vet vi ofte ikke hvem som får ordføreren før lenge etter valgdagen.
Så kommer vi inn i en del av Norge der det stort sett ikke er spørsmål om det blir rødgrønt eller blått, men om hvilke borgerlige partier som vil samarbeide. I Kristiansand ser det i følge siste måling ut som H, FrP og KrF kan få flertall. I Sandnes har Høyre ordfører i samarbeid med AP, men har mulighet til å velge andre partnere. I Karmøy er det i dag KrF-ordfører med rødgrønn støtte. I følge den siste målingen har Høyre og Frp nå flertall og kan ta over hvis de klarer å samarbeide. I Haugesund har Høyre en meget populær ordfører og ligger stabilt over 40 prosent på målingene. Sammen med FrP og KrF har de et klart flertall i følge målingene. I Askøy er Knut Hanselmann fra FrP ordfører i dag. Han gir seg ved valget og mye tyder på Høyre blir størst og kan ta over. Det er uansett et solid borgerlig flertall. I Ålesund er Bjørn Tømmerdal ordfører for Høyre og det er blåblått flertall i målingene.
I nord er valget i Tromsø veldig spennende. Det er rødgrønt flertall nå, men dagens måling gir borgerlig flertall H-FrP-V med et mandat. I Bodø har AP ordfører, men de siste målingene viser at det kan bli skifte. En interessant trend i Nord Norge er at FrP holder stillingen langt bedre enn ellers i landet.
Innlandet har fire kommuner med omkring 30 000 innbyggere hver, tradisjonelt noen av de sterkeste AP-kommunene i landet. Hamar har vært et lite unntak, her har en by- og bygdeliste hatt ordføreren i 12 år, men den mister oppslutning nå når ordfører Einar Busterud gir seg. Høyre er i fremgang. Med støtte fra By og bygdelisten kan det bli borgerlig på Hamar. I Ringsaker har AP ordfører i en rødgrønn allianse og alt tyder på at det vil fortsette også etter valget. På Lillehammer er det mer spennende. Det er AP ordfører der i dag og mest sannsynlig blir det rødgrønt også etter valget, men målingene sier at det kan bli jevnt. I Gjøvik er det også mest sannsynlig med fortsatt AP-ordfører basert på AP, SV og SP, men også her er det blitt jevnere.
Det store bildet i de 35 største kommunene er at Arbeiderpartiet tross fremgang i de nasjonale meningsmålingene kan risikere å miste flere ordførere. Bare i Oslo og Fredrikstad er det slik at AP kan vinne en borgerlig ledet kommune, men AP kan miste ordførervervet i mange flere kommuner. Det er Høyre som er i angrepsposisjon og partiet kan med et veldig godt valgresultat og god koalisjonsbygging i etterkant, overta AP-bastioner som Trondheim, Skedsmo, Halden, Skien, Porsgrunn, Hamar og Tromsø.
Og så er det naturligvis helt nødvendig å takke de som står bak Poll of polls fordi de samler alle meningsmålingene på et sted og har oversikter over hvem som styrer alle kommunene i landet. Det gjør det veldig mye raskere å finne fram faktagrunnlaget som trengs for å skrive et innlegg som dette.
søndag 11. september 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar