Det ble mer dramatisk enn jeg hadde trodd på forhånd. Og da tenker jeg ikke først og fremst på Kristin Halvorsens avgang, den var tross alt ikke så merkelig etter det dårligste valgresultatet for SV noen gang, men på de kraftige forflytningene vi har sett blant velgerne ved dette valget. Jeg har ikke oversikt over alle enkeltkommuner, men her er noen gode eksempler:
1. Høyre er plutselig nesten like store som Arbeiderpartiet på landsbasis og nesten tre ganger så store som FrP. Slik har det ikke vært på 30 år. De har også noen formidable resultater i en rekke kommuner. For eksempel rent flertall i Drammen, Asker, Bærum, Evenes, Hole, Stordal, Hof og Berlevåg. Jeg synes resultatet til Høyre i Drammen virker veldig imponerende, her er det ikke lenge siden AP styrte. Og Tromsø der det plutselig ble solid borgerlig flertall og Høyre fikk utrolige 36,3 prosent, en fremgang på 25 prosentpoeng. Eller Holmestrand der Høyre fikk 46,1 prosent, en fremgang på 21 prosentpoeng. I byene på Vestlandet regjerte Høyre allerede, men her har Høyre befestet sin allerede sterke posisjon med 34 prosent i Stavanger, 35 prosent i Bergen og 30 prosent i Ålesund.
2. Jeg skrev for noen dager siden om at det ville bli spennende i Østfoldbyene og i Telemark. Og det ble det også. Høyre har gjort kjempevalg og litt overraskende blitt største største parti i både Moss og Halden. I Grenland har det blitt borgerlig flertall i Skien. I Porsgrunn må det forhandles, for der har en by og nærmiljøliste fått så mange stemmer at den kan avgjøre hvem som skal styre.
3. Arbeiderpartiet har gjort et meget godt valg. De beholdt flertallet i Trondheim, riktignok litt redusert. Og fikk 49 prosent i Fredrikstad og 48 prosent i Sarpsborg, to steder målingene på forhånd sa det kunne bli jevnt. Det ble heller ikke jevnt i Lørenskog der AP fikk 44 prosent. Det er nå omkring 30 kommuner der AP har fått rent flertall, blant dem er kommuner som Kristiansund, Ringsaker, Jevnaker og Rælingen. Hvorvidt Skedsmo blir borgerlig etter 101 års Arbeiderpartistyre er jeg usikker på. AP gikk frem og fikk 40 prosent, men det må forhandles for å avgjøre hvem som får ordføreren. Kanskje er det en bygdeliste som vil avgjøre.
4. Noe av det mest interessante ved dette valget er at den politiske geografien i Oslo er blitt endret. Alle ventet at AP skulle mobilisere kraftig i Groruddalen og gå mye frem. Litt fremgang ble det også, men den store vinneren var Høyre som gikk fram 10 prosent til 36,1 prosent og ble byens største parti igjen, noe meningsmålingene på forhånd ikke klarte å fange opp i det hele tatt. VG lå høyt i forhold til andre målinger da de hadde Høyre på 32 prosent for et par dager siden. Minst like interessant er det at Venstre nå er blitt større enn FrP i Oslo. Det forandrer dynamikken på borgerlig side ganske kraftig.
5. Og så vil jeg nevne Nord Norge som skiller seg ut fra landstrendene ved at FrP holder stillingen langt bedre enn i landet ellers. Samtidig går Høyre kraftig fram, noe som gjør at borgerlig side vokser kraftig samlet. Et av mange eksempler er Sortland i Vesterålen der Høyre går fram hele 15 prosentpoeng til 36,2 og har flertall sammen med FrP. Eller Bodø der Høyre går frem ti prosentpoeng og får ordføreren dersom man klarer å bli enig med Venstre og KrF.
I de fleste kommuner må det forhandles om samarbeid etter valget, og det er ikke gitt at blokkene følger den nasjonale inndelingen i rødgrønn og borgerlig. Det er ikke gitt at det partiet som vinner blant velgerne klarer å bygge et samarbeid etter valget. I Larvik er FrP større enn Høyre og her sier for eksempel Venstre at de derfor vil støtte ordførerkandidaten til AP. Det er noe av det sjarmerende og frustrerende i norsk lokalpolitikk. Noen steder virker det som enkeltpersoner har betydd mest, som Venstres Alfred Bjørlo i Eid kommune som fikk 44 prosent eller SVs Bersvend Salbu i Tynset som har fått 29 prosent. Lokale saker og kandidater avgjør valg. Heldigvis.
tirsdag 13. september 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Og AP fikk *kraftig* på pukkelen i vestlandskommuner der lokalsykehus blir nedlagt.
SvarSlettSe på Eid for et ekstremt eksempel. AP hadde ordfører og 14 mandater. Etter valget får de *3* og Venstre får ordføreren med 43% av stemmene. Mye på grunn av at Alfred Bjørlo (førstekandidat Venstre) har profilert seg høyt på sykehus-saken.
Tilliten til Helse-Førde er *null*