Rogue trader er det engelske begrepet som brukes om en ansatt i en investeringsbank eller et meglerhus som tilsynelatende opererer legitimt og på vegne av sin arbeidsgiver, men som i realiteten går langt ut over sine fullmakter og tar enorm risiko på egen hånd. I de mest spektakulære tilfellene er det gjort veddemål for milliarder uten at at arbeidsgiver er klar over det, og da kan det gjerne ende med enorme tap.
Historiens mest kjente rogue trader er Nick Leeson som i 1995 veltet Barings Bank etter å ha spekulert bort noen helt ufattelige summer på futuresbørsen i Singapore. 16. januar 1995 veddet på at den japanske børsen ville holde seg stabil til neste dag, og ikke gå mye opp eller ned. Det var dagen før jordskjelvet i Kobe, så man kan vel trygt si han tapte det veddemålet. Rogue Trader er også navnet på en bestselgende bok om Nick Leeson og en film basert på boken med Ewan McGregor i hovedrollen. Leeson tapte totalt 1,4 milliarder dollar før han ble tatt. Det er mye penger, men ikke på noen måte rekord i å tape penger.
For noen dager siden ble Kweku Adoboli, en trader i UBS i London, avslørt etter at han hadde klart å tape 2,3 milliarder dollar. Det er en komplisert verden dette, og ikke helt enkelt å forstå teknikalitetene. Det virker som Adoboli har handlet i helt legitime derivater som følger ulike aksjer, indekser og råvarer, men at han så har gitt inntrykk av at han har hedget seg mot store tap ved å legge inn fiktive kjøps- eller salgsopsjoner i USBs risk management system. Banken har da trodd at han opererte innenfor fullmaktene sine, mens han i realiteten hadde satt milliarder i spill.
Men heller ikke Adoboli har tapsrekorden. Den tilhører Jerome Kerviel, en fransk trader i Societe General, som klarte å tape 6,8 milliarder dollar etter å ha tatt posisjoner som eksponerte banken for ufattelige 60 milliarder dollar. At banken han jobbet for ikke var klar over at den var eksponert for slike summer virker vel temmelig merkelig, og Kerviel hevdet også i rettsaken at banken visste om det han gjorde, men han ble ikke trodd i retten og ble i oktober dømt til 3 års fengsel, og til å betale pengene tilbake.
En annen interessant ting ved disse tre mest kjente rogue traders er at selv om de forvalter fryktelig mye penger på vegne av sin arbeidsgiver, er de ikke spesielt gamle. Nick Leeson var 28 år i 1995 da han ble tatt. Jerome Kerviel var 31 år i 2008 da han ble tatt, Og Kweku Adoboli er også 31 år. Medieoppslagene kan tyde på at ingen av dem har vært levd spesielt luksuriøst eller utagerende, mest sannsynlig har de begynt med å være uforsiktige og gått på noen mindre tap, Og i stedet for å innrømme det har de økt innsatsen for å vinne tilbake det tapte, og gravd seg ned i et stadig dypere hull. Uten at noen har oppdaget det før det var alt for sent.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar