torsdag 11. mars 2010

Listen over verdens rikeste blir mer global

Forbes offentliggjorde i dag listen over de rikeste personene i verden. Den viser at globalisering også setter sitt preg på millardærlisten. Av de fem øverste på listen er det nå en fra Mexico, to fra USA og to fra India.

Verdens rikeste mann er den meksikanske telecomentreprenøren Carlos Slim Helu. Så følger Bill Gates og Warren Buffet. På fjerdeplass finner vi Mukesh Ambani, eier av Indias største selskap Reliance Group. Og på femteplass er Lakshmi Mittal, en inder bosatt i London som eier stålprodusenten ArcelorMittal.

Det er i alt 1011 dollarmillardærer i verden. Av disse kommer 403 fra USA. Men landet med nest flest millardærer er Kina med 89 navn på listen. Landet med tredje flest millardærer er Russland med 62 personer. I India er det blitt 49 millardærer, og 18 millardærer kommer fra Brasil.

Øverste nordmann på denne listen er John Fredriksen som har klatret til en 88 plass. Men her er han oppført som en kypriotisk borger bosatt i London. De fire norske på listen er Stein Erik Hagen, Olav Thon, Kjell Inge Røkke og Arne Wilhelmsen. Fra Danmark er det to på listen og fra Finland er den bare en, Antti Herlin som eier Kone Heis. Den eneste islandske millardæren, Thor Bjorgolfsson, har falt ut av listen siden i fjor. Men suveren nordisk mester i antall millardærer er Sverige. Det er i alt 10 svensker på listen og to av dem er svært rike, Ingvar Kamprad (Ikea) på 11. plass og Stefan Persson (Hennes og Mauritz) på 13. plass.

Antall dollarmillarderer er kommet opp i 1011, opp fra 793 for et år siden. Av de nye på listen kommer 104 fra Asia. Skal vi tro senior editor i Forbes Matthew Miller er denne veksten i antall millardærer svært gode nyheter for verdensøkonomien. Financial Times skriver:

Judging by the number of new tycoons, the rich have rebounded from the 2009 doldrums. “What was shocking to me was how much the global economy has recovered,” said Matthew Miller, senior editor of Forbes, who added that recovery was seen across nearly all sectors.If you look at the number of billionaires a country has and how the country is faring, they go hand in hand. The number of billionaires a country has is a leading indicator in how the country will fare in the coming year.”

Noe som tyder på at finanskrisen er i ferd med å slippe taket og at det er Asia som skal vokse sterkest i tiden som kommer.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar