I øyeblikket ser vi flere eksempler på slike effekter, der solenergiaktører enten legger ned, endrer strategi eller henter mer penger:
Et ferskt eksempel på en nedleggelse er BP Solar som legger ned sin solpanelfabrikk i Maryland. Noen hevder at det reiser spørsmål med BPs "Beyond Petroleum" strategi, andre reiser spørsmål ved Obamas strategi for nye grønne arbeidsplasser i fornybar energi:
Et ferskt eksempel på endret strategi er tyske Q-Cells som nå skal konsentrere seg om å bygge solcellemoduler og installere systemer, og går ut av andre deler av verdikjeden:
Og i dag fikk vi et eksempel på en aktør som henter mer penger når ting tar lengre tid enn opprinnelig planlagt. Den norske solgiganten REC skal hente inn fire millarder kroner i en ny emisjon. Samtidig har de ryddet i gjelden og fått på plass reforhandlede lånegarantier på 10 milliarder kroner. Slike plutselige nyheter om emisjoner pleier å føre til kraftige fall i aksjekursene, slik det var sist REC gjennomførte en emisjon. Men i dag gikk REC-kursen opp ni prosent etter nyheten. Sannsynligvis både fordi nyheten var ventet og fordi REC ser ut til å være i rute med investeringene slik at risikoen er redusert. Men viktigst er det nok at markedet for de som driver i solenergibransjen endelig ser ut til å vise noen lyspunkter.
Det hjelper selvsagt at det skjer en restrukturering og at noen aktører gir opp og legger ned fabrikker, det gir høyere markedsandeler for de som er igjen. Men aller viktigst er det at markedsutsiktene fremover virker mer optimistiske igjen. Nå er det fryktelig vanskelig å spå om etterspørsel selv i inneværende år i en bransje som solenergi, ting endrer seg så raskt. Men et par nye analyser av markedet i 2010 virker interessante.
For det første sier European Photovoltaic Industry Association (EPIA) at markedet for nye installasjoner av solceller globalt vil øke til mellom 8,7 GW og 12,7 GW. Det innebærer en økning i den innstallerte kapasiteten på mellom 40 og 60 prosent fra 2009. Vi snakker med andre ord om en inntallert base ved starten av året på 20 GW og nye 8-12 GW på toppen av det bare i løpet av et enkelt år. Og deretter enda mer. Det er ikke rart at man kan bli litt usikker på tallene. I pressemeldingen fra EIPA står det for øvrig også en del interessante opplysninger om solenergiens politiske geografi:
"The global solar photovoltaic electricity (PV) market counted an additional increase in installed capacity of about 6.4 GW in 2009, reaching a total capacity of over 20 GW world-wide. This has been the most important annual capacity increase ever and is particularly impressive in light of the difficult financial and economical circumstances during the past year. In 2010, global cumulative installed PV capacity is expected to grow by at least 40%, while the annual growth is expected to increase by more than 15%. During 2009, Germany remained the largest market, with Italy ranking second and Japan and the U.S. markets to follow. Germany most probably will remain the largest market in 2010, while new markets in particular from Southern Europe, Asia and the U.S. will grow significantly."
Og Credit Suisse har i et nytt notat kommet med noen prognoser som legger seg i øvre enden av dette spennet til EPIA og mener veksten i solenergi i 2010 vil være enda høyere enn de tidligere har trodd:
For ordens skyld må jeg også opplyse om at jeg eier aksjer i REC. Både miljøet og min privatøkonomi vil derfor nyte godt av at markedet for solenergi vokser mye.
Vi får håpe at REC og andre selskaper innenfor solenergi ikke er eller blir grønne bobler. Vi har allerede vært gjennom en tid med ikke bærekraftig teknologi på området. Grønn teknologi skal gi bærekraftige resultater på økonomi, miljø, energi og etikk.
SvarSlettJeg har skrevet mer om dette på
http://www.forretningsanalyse.no/Hjem/tabid/39/entryid/8/Default.aspx
Hei Bertil og takk for innspill. Du tar opp viktige diskusjoner på bloggen din. Jeg tror du har helt rett i at man skal være på vakt mot bobler når det gjelder grønn teknologi. Men på sett og vis er det også en konsekvens av suksess når det gjelder teknologiske sprang at det blir overinvesteringer en periode. Jernbane på 1870-tallet, radio på 1930-tallet, internett på 1990-tallet. Og kanskje blir markedet euforisk når det gjelder sol, vind eller bio på 2010-tallet.
SvarSlettSolenergi er definitivt kommet for å bli: http://howisearth.com/2010/02/03/solar-energy-renewable-energy/ ;)
SvarSlett