onsdag 4. august 2021

USA taper terreng i vaksineringsligaen

Både starten på pandemien og fortsettelsen, der holdningen til smitteverntiltak og bruk av munnbind har blitt langt mer politisert enn i andre land, har vært krevende. Men når det gjaldt vaksiner så det endelig ut til at USA skulle vise sin overlegenhet. Slik har det ikke blitt.

USA og USAs forskere og legemiddelindustri har gjort en imponerende innsats når det gjelder en historisk rask utvikling av nye vaksiner. Og helsesektoren i USA sørget for logistikken for å få vaksinene ut til befolkningen. I Europa var vi ganske misunnelige. Er USA som snublet inn i pandemien og rotet med både strategi og kommunikasjon, var plutselig blant de fremste i verden på vaksinering. Og sørget for sikkerhets skyld også for at ingen vaksiner produsert i USA kunne eksporteres til andre.

Dessverre for USA er det ikke tilstrekkelig å kunne utvikle vaksiner i rekordtempo, produsere nok til hele befolkningen og i tillegg få de distribuert ut i alle kriker og kroker av landet. Folk må ønske å bli vansinert også. Og der har det etter hvert sviktet. Som grafene over sier har USA gått fra å være fremst i verden på vaksinering, bare bak Israel, UK og et par andre land i første kvartal, til å være blant de som vaksinerer langsomst akkurat nå. The Economist skriver om dette i artikkelen "America is plummeting down the global vaccination league table", der de blant annet skriver at:

"Mr Biden told his fellow Americans that getting vaccinated was “the most patriotic thing you can do”, but they appear not to be listening. Since the beginning of July vaccination rates in America have fallen markedly. The country has slipped down the global league table for vaccinations, to 28th on August 3rd. America has now given an average of 1.2 doses per person to its population aged 12 and over. But over the past 14 days it has administered on average 2.2 doses per 1,000 people per day, slower than the pace in 112 other countries."

Det betyr at USA nå ligger langt bak Canada når det gjelder vaksinasjonsgraden i befolkningen, men også bak land som Tyskland og Frankrike, som tidligere lå langt bak USA. Og det mest bekymringsfulle nå er at det går så sakte. 112 land har nå et høyere vaksinasjonstempo enn USA. Ikke fordi det mangler vaksiner, men fordi det ikke er nok folk som synes det er viktig nok å ta dem.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar