Tirsdag la Linda frem regjeringens nye strategi for å legge til rette for at det bygges flere datasentre i Norge. Det er allerede gode rammebetingelser for dette: kommuner som ønsker investeringer, tilgjengelig areal, kjølig klima, stabile og forutsigbare rammebetingelser og, ikke minst, tilgang på grønn og fornybar energi til en konkurransedyktig pris. De siste årene har også fiberkabelforbindelsene mellom Norge og utlandet blitt flere og bedre.
Ikke alle land i Europa har slike rammebetingelser. Knapphet på arealer til industriutbygging og underskudd på kraft er utfordringer mange steder, og gjør Norge interessant for virksomheter som både ønsker å delta i den fremvoksende dataøkonomien og samtidig er opptatt av å gjøre dette på en klimavennlig og bærekraftig måte.
Strategien ble langt frem på Hønefoss der AQ Compute er i ferd med å bygge et nytt datasenter. Deres tyske morselskap har i flerr år investert i fornybar energiproduksjon i Norge, men satser nå også på investeringer i datasentervirksomhet som bruker fornybar energi. E24 har et interessant intervju med Carl von Hessen, som forteller hva slags konkurransefortrinn han mener Norge har når det gjelder denne type industri.
Den nye datasenterstrategien forteller om disse norske rammebetingelsene, men gir også en god oppdatering om utviklingen i denne bransjen. Den beskriver blant annet hvordan denne bransjen handler om langt mer enn de virkelig stor "hyperscale" datasentrene selskaper som Google og Facebook bygger for å kunne levere egne tjenester. I tillegg til disse etableringene er det også en sterk vekst i byggingen av "colocation" datasentre som eies og driftes av en dedikert datasenteroperatør, men har mange ulike kunder. Og så har vi også en sterk vekst i såkalte "edge"-datasentre, det vil si mindre datasentre som etableres nær dataene genereres og anvendes, for eksempel hos teleoperatørene som tilbyr datatjenester i mobilnettene.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar