tirsdag 24. august 2021

5,4 millioner mennesker i Norge

Norges befolkning passerte 5,4 millioner i andre kvartal. Men befolkningsveksten i kvartalet var svært lav med en økning på bare 3 400 personer. Fødselstallet var lavt, men litt høyere enn samme kvartal i 2020. Men flere flyttet ut av landet enn inn og den negative nettoinnvandringen bidro til at flere fylker og kommuner enn vanlige hadde en negativ befolkningsutvikling.

Antall fødsler i 2. kvartal i år var 600 høyere enn i samme kvartal i 2020. Fødselsoverskuddet var det høyeste i et andrekvartal siden 2017. Flest fødsler pr innbygger var det i Oslo og Rogaland.

Men det mest spesielle i denne siste befolkningsstatistikken handler om innenlandske flyttinger, Som i flere andre land er det slik at mange flytter ut av de største byene, og i hvert fall ut av de tettest befolkede områdene i de største byene. Men de flytter ikke til de mest avsidesliggende kommune. Veksten kommer i nabokommunene til de største kommunene, der det gjerne er litt bedre plass. SSB skriver:

"Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø hadde alle ein nedgang i folketalet i 2. kvartal. Felles for desse store byane var at det var innanlandske flyttingar som var hovudårsaka til nedgangen. Det var altså fleire som flytta frå enn til fleire av dei største byane.

Det var Oslo som hadde det største flyttetapet i absolutte tal. Flyttestraumane har vore store, med 9 600 innanlandske utflyttingar og 7 500 innflyttingar. Tala for både utflyttingar og innflyttingar er dei høgaste SSB har målt i 2. kvartal så lenge vi har ført kvartalsvis flyttestatistikk, og gir eit innanlandsk flytteunderskot på over 2 000 personar. Sidan 1997 er det berre i 4. kvartal 2020 at det innanlandske flyttetapet til Oslo har vore større. Samstundes hadde nærliggande kommunar som Lørenskog, Lillestrøm og Nordre Follo innanlandsk flytteoverskot i same periode."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar