søndag 1. august 2021

Kraftig vekst i it-jobber

SSB har en ny statistikk ute der de skriver i overskriften "Kraftig vekst i antallet med IT-jobber" og viser hvordan antall lønnstagere med it-jobber har steget kraftig siden 2015 og langt mer enn veksten i antall lønnstagere generelt. De skriver:

"Mens antallet lønnstakere samlet sett steg med 4,0 prosent fra 2015 til 2020, var oppgangen innen IT-yrker 21,1 prosent. Økningen har særlig vært prosentvis sterk innen helse- og sosialtjenester og finans og forsikring."

Denne kraftige veksten kan umiddelbart kanskje fremstå som litt rart i og næringsstatistikken viser at det de siste årene har vært vekst, men ikke veldig sterk vekst, i næringen "informasjon og kommunikasjon". Poenget er imidlertid, som grafen over viser, at bare litt over halvparten av de it-ansatte jobber i it-bransjen. Den andre halvparten jobber i andre næringer og i offentlige sektor. Og det er her det er sterkest prosentvis vekst. SSB skriver:

"For de med IT-yrker var det klart flest i næringen informasjon og kommunikasjon (44 300 lønnstakere). Med en økning på over 8 700, var det også i denne næringen der antallet med IT-yrker har økt mest i absolutte tall. Informasjon og kommunikasjon omfatter blant annet undernæringen konsulentvirksomhet tilknyttet informasjonsteknologi der mange av de med IT-yrker jobber.

Imidlertid jobber også mange i andre næringer, som vist i figur 2, og andre næringer hvor det er mange med IT-yrker er offentlig administrasjon (5 800 lønnstakere), varehandel (5 200 lønnstakere) og faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (5 000 lønnstakere). Den største prosentvise veksten har kommet i finansierings- og forsikringsvirksomhet og helse- og sosialtjenester, som vist i figur 3. I disse næringene har antallet lønnstakere med IT-yrker økt med henholdsvis 78,5 og 134,6 prosent fra 4. kvartal 2015 til 4. kvartal 2020. Antallet har dermed økt fra 2 000 til 3 580 for finansierings- og forsikringsvirksomhet og fra 940 til 2 220 for helse- og sosialtjenester."

Noe av det som slår meg ned disse  tallene er hvor lave de er, tross veksten, ikke minst i helse- og sosialtjenestene, som er den største sysselsetteren i Norge. Og da er det ikke så rart at mange opplever at det er vanskelig å få tak i nok folk med riktig it-kompetanse. Den utfordringen blir nok ikke mindre i tiden som kommer.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar