fredag 27. august 2021

Norge mot vaksinetoppen

VGs oversikt over vaksineringen i verden og i Norge viser  at det vaksineres for fullt i kommunene over hele landet. Alle over 18 år har fått tilbud om første vaksinedose, og vi er i sluttspurten på andre dose. Bare denne uken er en million vaksiner fordelt ut til kommunene. 

Over 70 prosent av befolkningen har nå fått minst en vaksinedose, og nå har over 50 prosent fått to. Det siste tallet vil stige raskt i dagene som kommer. Noe som også vil gjøre at Norge raskt klatrer på rangeringene av hvilke land som har vaksinert flest. Det at vi tok Astrazeneca- og Jansen-vaksinen (som bare krever en dose) ut av det ordinære vaksineprogrammet har gjort at Norge lenge lå litt bak andre europeiske land. Men mange av disse andre ser ut vil å flate ut, vaksineres det for fullt i Norge.

Selv om det har sett ut som andre har ligget langt foran oss når det gjelder antall fullvaksinerte i befolkningen, tror jeg den norske vaksinestrategien har vært klok. Den norske strategien med å fullvaksinere bare de eldste og de mest sårbare først, og detter gi alle over 18 år en vaksinedose før flere ble fullvaksinert, har gjort at det på statistikkene så ut som vi lå langt etter ikke bare Israel, UK og USA, men også bak mange europeiske land. Men dersom omtrent like mange velger å møte opp til andre vaksinedose som til den første, vil vi ligge blant de øverste i verden i vaksinedekning.

VGs vaksineoversikt viser som nevnt at litt over 70 prosent av befolkningen i Norge (dvs alle som bor her og ikke bare de over 18 år) har mottatt minst en vaksinedose. I følge VG leder Malta denne konkurransen med 93 prosent, mens dekningen i Portugal er 84 prosent, Island 81, Spania 77 og Danmark 75, for å nevne noen. Vi ligger ganske jevnt med UK og vi har passert Israels 68 prosent og USAs 61 prosent. 

I skrivende stund legges det planer om å vaksinere alle 16- og 17-åringer, og det er helt sikkert mulig å få opp vaksineandelen blant de mellom 18 og 40 år noen prosentpoeng til. slik at den blir mer lik andelen vaksinerte i aldergruppene over 45 år. Det er ingenting som tyder på noen større vaksinemotstand blant de yngre aldersgruppene i Norge, så når litt færre er vaksinert så langt har det nok mer å gjøre med at vaksinetimen ikke passet enn om at man ikke ønsker vaksine. Så når tilbud og etterspørsel etter hvert finner hverandre vil Norge klatre ytterligere på listene over verdens mest vaksinerte folk.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar