tirsdag 31. august 2021

Fjernarbeid og kontorfellesskap

Det er mye interessante medieoppslag for tiden om hvordan arbeidslivet er i endring og hvordan vi jobber på nye måter, blant annet ved å ikke nødvendigvis være i samme kontorbygg som de vi jobber sammen med, men kan sitte forskjellige steder og jobbe sammen digitalt.

Dagens Næringsliv skriver denne uken om "Åpner nye kontorfellesskap i distriktene: – Pandemien kan ha satt i gang en folkebevegelse", en artikkel som handler om et norsk oppstartselskap som til etablere kontorfellesskap for ansatte som bor et annet sted der hovedkontoret ligger og vil jobbe derfra, men ikke ønsker å jobbe fra et hjemmekontor, Med et kontorfellesskap, eller en "distriktshub" kan man kombinere det å kobbe desentral med det å ha arbeidskolleger og et sosialt fellesskap.

Jeg tror det er flere grunner til at dette tar av nå. Den digitale teknologien spiller naturligvis en viktig rolle som muliggjører av noe som ikke var like lett å få til rent praktisk i tidligere tider. Pandemien har vist oss at andre måter å jobbe på er fullt mulig. For noen bedrifter er færre folk på kontoret en måte å redusere kostander på. Men kanskje aller viktigst er kampen om de kloke hodene i en tid der knappheten på kvalifisert arbeidskraft vil øke. 

Et tilbud om et kontorfellesskap i noen av Norges byer og tettsteder kan være en viktig måte å beholde ansatte som ønsker å flytte til sitt gamle hjemsted eller dit partneren vil flytte, uten vedkommende må slutte i jobben. Og fordi alle bedrifter ikke kan ha kontor over alt, vil ulike konsepter der en annen aktør tar på seg rollen med å lage noen felles distriktshubber kunne vokse frem. Høyst sannsynlig vil fremoverlente kommuner også være opptatt av å legge til rette for slik samlokalisering hos seg, og for eksempel tilby. mot betaling naturligvis, et sted å arbeide for ansatte i statlige virksomheter som kunne tenke seg å jobbe desentralt og trenger et trivelig kontorsted.

I konkurransen om de kloke hodene vil det selvfølgelig fortsatt være avgjørende at virksomheten kan tilby meningsfylte oppgaver, gode vilkår og et godt arbeidsmiljø. Men i fremtiden er det kanskje ikke nok, Men må i tillegg kunne  tilby et attraktivt og fleksibelt arbeidsfellesskap der man, i hvert fall deler av tiden, kan jobbe sammen med interessante mennesker i andre virksomheter. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar