torsdag 12. august 2021

Bedre levekår for bier og humler

Også bier og humler skal ha bedre levekår, ifølge en ny tiltaksplan fra regjeringen. Man kunne jo kanskje tenke at dette var en form for spøk, en slags ironisering over at "alle skal med". Det er det ikke. Her er det snakk om en viktig og høyst konkret tiltaksplan for å hindre tap av artsmangfold og hindre at verdens matproduksjonsevne blir svekket av at bestander av pollinerende insekter trues.

Navnet er: "Tiltaksplan for ville pollinerende insekter" og er på 70 sider og inneholder omkring 20 nye og oppdaterte tiltak (og masse fine bilder av blomster og insekter). Jeg skal avholde meg fra å gå igjennom de enkelte tiltakene, det klarer de som er særlig opptatt av temaet å finne frem i selv, men heller sitere litt fra begrunnelsen som gis i strategien for hvorfor dette er et tema som er så viktig at den også trenger et egen regjeringsdokument:

"Insekter som pollinerer planter er viktig for naturen og for menneskers velferd. Mer enn 75 prosent av global matproduksjon er i større eller mindre grad avhengig av pollinering av insekter, og nesten 90 prosent av ville planter drar nytte av å bli pollinert av insekter. Mange bestander av insekter er under press fordi vi bygger ned eller bruker leveområdene deres annerledes enn før. Klimaendringer, plantevernmidler og fremmede arter er andre faktorer som kan påvirke insektene negativt. Norsk rødliste for arter (2015) indikerer at situasjonen for pollinerende insekter i Norge har blitt verre de siste 50 årene. Om lag 25 prosent av ville, pollinerende insektarter er oppført på Norsk rødliste for arter, og 16 prosent er klassifisert som truet."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar