mandag 2. august 2021

Lavere ledighet - høyere etterspørsel etter arbeidskraft

Arbeidsledigheten fortsatte å gå nedover i juli, med 5500 færre totalt i de tre kategoriene helt arbeidsledige, delvis arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak. Nå er juli en litt annerledes måned i arbeidsmarkedet, men for at det skal være sammenlignbart bruker de såkalte sesongjusterte tall. NAV skriver på sine nettsider at:

"Ved utgangen av juli er det registrert 149 300 heilt arbeidslause, delvis arbeidslause og arbeidssøkjarar på tiltak hjå NAV, noko som utgjer 5,3 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 5 500 færre enn ved utgangen av juni, justert for sesongvariasjonar. (...) 86 800 personar var registrert som heilt arbeidslause ved utgangen av juli, noko som utgjer 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Bruttoarbeidsløysa, som er summen av heilt arbeidslause og arbeidssøkjarar på tiltak, var på 99 800 personar, eller 3,5 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 49 500 registrert som delvis arbeidslause."

For at arbeidsledigheten skal fortsette nedover blir det viktig at det er etterspørsel etter flere ansatte ute i arbeidsmarkedet. Det må være ledige stillinger. Og NAVs tall tyder på at det for øyeblikket er mange ledige stillinger. NAV skriver om "høy etterspørsel etter arbeidskraft" og at det nå er 29 900 ledige jobber på nettsiden arbeidsplassen.nav.no. Hvordan er dette sammenlignet med tidligere? NAV skriver at tallene deres tidligere har vært litt for lave, men at det likevel er slik at disse nye juli-tallene er svært høye:

"NAV har avdekka at publisert statistikk for ledige stillingar for 2020 er for låg. Vi har derfor valt å fjerne tala for endring frå året før i stillingstabellane. For juli i fjor viser publisert statistikk 19 990 nye stillingar, mens NAV estimerer at det korrekte talet er om lag 23 450 stillingar. Basert på dette estimerer NAV at det i juli 2021 var ei auke på 6 500 stillingar frå i fjor, 325 fleire stillingar per vyrkedag eller 28 prosent fleire per vyrkedag i forhold til i fjor. Den store auka må sjåast i samanheng med at det var få utlyste stillingar i fjor på grunn av Covid19-pandemien."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar