mandag 19. oktober 2020

Er det kamp om Iowa, Ohio, Georgia og Texas? Det er i så fall gode nyheter for Biden

Hvis man skal tro på meningsmålingene nå, og det er det jo erfaringsmessig grunn til å lure litt på, så er det slik at Joe Biden leder nokså klart. Akkurat nå ser det ikke ut som "vippestatene" det kjempes om er Arizona, Florida, North Carolina, Pennsylvania og Wisconsin som Trump vant sist og må må vinne igjen. 

Målingene viser at de den jevneste kampen akkurat nå foregår i stater der han vant klart for fire år siden; I Iowa, Ohio og Georgia - og utrolig nok kanskje også i Texas. Nettstedet Fivethirtyeight.com har skrevet en artikkel om at "Democrats Don’t Need To Win Georgia, Iowa, Ohio Or Texas — But They Could" der de minner om at da Obama ble president for andre gang tapte han i Georgia med 8 prosentpoeng og i Texas med 16. Nå virker det helt jevnt i Georgia og Biden er såpass nær i Texas at det kan bli spennende, selv om en valgseier der ville være en sensasjon.

Trump har vist før at han er konkurransedyktig i tradisjonelle industristater i Midt-Vesten, som Pennsylvania, Michigan, Wisconsin og Minnesota, og naturligvis Iowa som alltid har pleid å være en vippestat, men har blitt mer republikansk de siste valgene. Men nå sliter Trump med å få flest stemmer i alle disse fordi kvinnene, de eldre og innbyggerne i forstedene rundt byene ikke er like overbevist som sist. Og samtidig lekker han velgere sør i USA, i Florida, Georgia og Texas, stater med kraftig befolkningsvekst, men der velgerdemografien er endret ganske mye på et par tiår.

The snake chart hos fivethirtyeigh kan anbefales som målestokk for å vurdere hva ulike endringer i delstatene betyr for resultatet av presidentvalget. Akkurat nå holder de Trump foran i både Georgia, Ohio, Iowa og Texas. Men det er hårfint og det vipper frem og tilbake. Og selv med Trump litt foran i alle disse fire så mener de at Bidens vinnersjanser er 87 prosent mot Trumps 12.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar