søndag 4. oktober 2020

Tredoblet støtte til it-prosjekter

Virkemiddelorganisasjonene for næringsrettet innovasjon og forskning har travle tider. Nå i koronatiden er mange støtteordninger fått kraftig økte rammer for å bidra til investeringer i det bedriftene skal leve av fremover, nye produkter, nye tjenester, nye produksjonsprosesser eller helt nye forretningsmodeller.

Allerede i sommer kunne vi lese i media at Innovasjon Norge hadde behandlet søknader og betalt ut seks milliarder kroner til næringslivet, like mye som i hele 2019 etter bare et halvt år. Hva slags innovasjonsprosjekter i bedriftene går så disse pengene til? 

Mange Innovasjon Norges støtteordninger er åpne konkurransearenaer der de beste prosjektene vinner, uavhengig av bransje. Det bidrar til innovasjonsprosjekter i hele bredden av næringslivet og i både store og små bedrifter. Men gjennomgående for mange av dagens prosjekter er at det har noe med digitalisering å gjøre. For bedrifter som leter etter nye tjenester eller nye forretningsmodeller for å levere tjenester er det naturlig å se på hvordan man skal utvikle ny teknologi eller hvordan man skal bruke teknologi på nye måter.

Derfor er det interessant å se den kraftige veksten i støtten til IT-prosjekter i næringslivet i år. Dette har nå blitt den største sektoren som mottar støtte, i følge Innovasjon Norges nettsider. De skriver:

"Koronakrisen har bidratt til å øke digitaliseringstakten for en rekke norske bedrifter. I en spørreundersøkelse til tusen bedrifter som har mottatt støtte fra Innovasjon Norge under koronapandemien, svarer syv av ti bedrifter at økt bruk av digitale verktøy vil være en viktig suksessfaktor for virksomheten de neste to-tre årene. Samtidig har Innovasjon Norge så langt i år tredoblet støtten til IT-prosjekter sammenlignet med samme periode i fjor. - Dette er IT-prosjekter som griper inn i alle typer næringer. Det viser at næringslivet er interessert i å utvikle nye datadrevne forretningsmodeller. Norske bedrifter må tenke og prioritere utvikling og omstilling i lengre perspektiv, også ut over koronasituasjonen, sier Håkon Haugli"

Dette med "alle type næringer" er viktig. Mens innovative it-prosjekter tidligere var noe it-bransjen holdt på med, er det i dag slik at det investeres i digitale arbeidsprosesser, stordata, kunstig intelligens og sensorteknologi i alle næringer. Ikke minst i det vi ofte tenker på som "tradisjonelle" og råvarebaserte næringer er det mye spennende it-prosjekter. Men det er også slik at nye digitale løsninger utviklet i næringslivet kan bidra til at offentlig sektor kan levere bedre tjenester, ofte utviklet i et innovasjonssamarbeid mellom private offentlige virksomheter. Innovasjon Norge skriver:

"Et eksempel er Averøy-bedriften Maritech Systems som utvikler programvareløsninger for sjømatindustrien. De gjør det mulig å kontrollere og spore sjømat fra fangst til marked. Flere av verdens største sjømatselskaper bruker løsninger som er utviklet av selskapet. Dette er framtidsrettet teknologi som legger til rette for bærekraftig fiske.

Koronakrisen har også bidratt til å løfte frem Porsgrunn-baserte Imatis, som utvikler digitale samhandlings- og beredskapsverktøy til sykehus og helse- og omsorgssektoren i kommunene. - Imatis er også et eksempel på at innovasjon skjer i et samspill mellom offentlig sektor og næringslivet, der det både skapes løsninger for samfunnet og utviklingsmuligheter for næringslivet, sier Håkon Haugli.

- Samtidig er det store forskjeller i erfaring og kunnskapsnivå blant bedriftene. Mange små og mellomstore bedrifter har begrensede ressurser til nødvendige investeringer i digital teknologi, kompetanse og omstilling, sier Haugli."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar