Denne uken ble statsbudsjettet for 2021 lagt frem. Det legges frem i en spesiell situasjon med en pågående koronapandemi, og bærer naturligvis preg av det. Det gjelder både inntektssiden og utgiftssiden i selve budsjettet for neste år, men også de analysene og anslagene som presenteres, som er mye mer usikre enn i et vanlig statsbudsjett.
En fornuftig nyvinning i presentasjonen av årets statsbudsjett er at det er en felles budsjettportal på regjeringens nettsider, som heter Statsbudsjettet 2021 og som gir oversikt over alle publikasjonene, tematiske sammenstillinger og bakgrunnstall. Tidligere har det vært to slike portaler med mye overlappende innhold, men i år er alt samlet på et sted på nettet.
Her finner man for det første selve budsjettdokumentene på en felles side, det vil si Nasjonalbudsjettet, gul bok, skatteopplegget og alle departementenes budsjettproposisjoner som skal diskuteres i stortinget i ukene som kommer. Under hvert enkelt departement finner man også pressemeldingene som er sendt ut på budsjettdagen, som gir en rask og nyttig innføring i hva som er nytt når det gjelder satsinger og endringer. Her finner man også en alfabetisk stikkordsliste over viktige temaer og en side med lenker til fylkesvise budsjettoversikter.
Det er også en nyttig samle oversikt over forslagene i statsbudsjettet når det gjelder skatter og avgifter. både hva det innebærer for budsjettet som helhet, men også hvilke satser som er foreslått. Og på hovedsiden er det også en rekke andre nyttige oversikter, blant annet over statens inntekter og utgifter i 2021. Oversikter og fylkenes og kommunenes fri inntekter i 2021, en departementsvis oversikt over oppfølging av FNs bærekraftsmål og naturligvis også noen oversiksikter og prognoser når det gjelder ulike nøkkeltall for økonomien i 2021.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar