mandag 12. oktober 2020

Det glipper for Trump

Det går ikke Donald Trumps vei for tiden. Vel vant han et valg for fire år siden der han lå bak på meningsmålingene (og fikk også færre avgitte stemmer ved valget enn sin motstander), men denne gangen har han ligget lenger bak og hatt en motstander som er mer populær. Og de siste ukene har det meste gått galt for Trump.

I følge valgnettstedet fivethirtyeight.com var det 31. august 67 prosent sjanse for seier til Biden og 32 prosent sjanse for Donald Trump. Siden har det vært en presidentdebatt som gikk svært dårlig for Trump, han har blitt beskyldt for å gjøre spre koronavirus på egne mottakelser i det hvite hun og han har selv blitt smittet. Nå, fem uker senere viser samme nettsteds prognoser at det bare er 13 prosent sjanse for at Donald Trump vinner og 86 prosent sannsynlig av Jo Biden blir president. Et valgskred til Biden er mer sannsynlig enn et jevnt valg.

Skal vi tro det politiske bettingnettstedet predictit.org er det også Biden som er storfavoritt, men forspranget er litt mindre her. I følge deres markedsbaserte modell for å predikere hvem som vinner vil Biden vinne 334 valgmenn mot Trumps 204- De holder i motsetning til fivethirtyeight Trump som knapp favoritt i Ohio., men uten at det gjelder så mye. For han må i tillegg vinne i North Carolina, Arizona, Florida og Pennsylvania for å få flertall. 

The Economists valgprognose gir Joe Biden et enda større overtak, med 91 prosent mot 9 prosent vinnersjanser. Og har en prognose på 349 mot 189 valgmenn. Når prosenten deres er såpass mye høyere er det fordi de mener Biden har et større forsprang der han leder minst, som i Florida, Arizona og North Carolina, enn det Trump har i sine svakeste stater. I følge deres prognose er det nesten helt jevnt i Georgia, Iowa og Ohio, og Trump har bare en ganske liten ledelse i Texas. Skulle alle disse vippestatene ha flertall for Joe Biden vil han vinne valget med omkring 413 mot 125 valgmenn.

På nettsiden Realclearpolitics.com finner man også en slik oversikt. Denne er basert på gjennomsnittet av de siste meningsmålenen. Her får Biden 358 valgmenn mot Trumps 180. Grunnen til det noe større forspranget her er at Biden i denne oversikten er foran i både Ohio og i Iowa (men ikke i Georgia). Dette nettstedet har også en oversikt over gjennomsnittet av bettingselskapenes odds. Det har ofte vist seg som en mer presis måte å spå valgvinnere på enn meningsmålinger. Og akkurat nå viser oddsen at Biden aldri har vært så stor favoritt som akkurat nå, med 67 prosent vinnersjanse mot 33 prosent for Donald Trump.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar