torsdag 15. oktober 2020

Norske kandidater til å bli European Digital Innovasjon Hub

EU er i ferd med å få på plass nye felleseuropeiske programmer for forskning, innovasjon og omstilling. Tanken er at Europa og europeiske virksomheter står langt sterkere i den globale konkurransen dersom man støtter opp om samarbeid mellom virksomheter på tvers av landegrensene. Slik at de beste og mest spennende bedriftene og forskningsmiljøene kan finne hverandre og utvikle spennende prosjekter sammen.

EUs store og brede satsing på forskning og innovasjon fortsetter, denne gangen under navnet Horizon Europe. Men det er samtidig slik at flere virkemidler og samarbeidsprosjekter når det gjelder digitalisering denne gangen vil være et eget program som heter Digital Europe Programme, med et samlet budsjett på noe i retning av 8,2 milliarder euro, i følge EUs nettsider.

Innenfor Digital Europe Programme (DEP) vil et bli satset på kunstig intelligens. tingenes internett, tungregning, 5G og cybersikkerhet. Men dette skal ikke bare være et samarbeid mellom forskere og teknologer. Ambisjonen er å utvikle samarbeidsnoder i nettverk, eller "hubber" der næringsliv i alle type bransjer, og ikke minst små og mellomstore bedrifter, kan hente kompetanse og finne partnere. En type "klyngetenking" vi er godt vant til i Norge der virksomheter innenfor ulike bransjer og verdikjeder samarbeider om å gjøre hverandre gode. Der summet av det nettverket får til er noe langt mer enn summen av det hver enkelt kan få til alene.

Jeg har lenge tenkt at EUs nye virkemiddel med European Digital Innovation Hubs passer svært godt til den norske klyngemodellen, og at vi etter hvert ville få se disse norske miljøene på oversikter over søkere som ønsker å bli slike "hubber" for næringsrettet digitalisering og innovasjon. Og at vi kanskje ville få se noen "klynger av klynger" der flere av de eksisterende næringsklyngerne går sammen for å bli enda sterkere på den europeiske arenaen.

Innovasjon Norge har nå offentliggjort listen over norske grupperinger som ønsker å bli European Digital Innovation Hubs, og det er nettopp dette vi ser, klyngemiljøer som ønsker å bli enda sterkere på digitalisering og ønsker å delta på europeisk nivå. Det er åtte grupperinger som har meldt seg og Innovasjon Norge vil sende alle åtte videre til den europeiske finalen. Men riktignok, slik jeg leser teksten litt mellom linjene, med en anbefaling om at noen av søkerne ser om de burde gå sammen for å stå enda sterkere.

Litt mer om noen av søkerne som står på listen over norske digitale klyngekandidater: Det mest opplagte eksemplet på en "klynge av klynger" er grupperingen Norwegian Cognitive Center for SMEs, som ledes av klyngen NCE Media som holder til i Bergen, men der også NCE Finance Innovation, NCE Seafood, GCE Ocean og Proptech Innovation er med. De har med seg over 500 bedrifter i mange ulike bransjer. og har som mål å hjelpe SMBer ta i bruk kunstig intelligens.

EDIH Ocean er et annet eksempel på en klynge av klynger, med virksomheter fra Sørlandet og Vestlandet som initiativtagere. Det er ledet av det anvendte forskningskonsernet NORCE og har med seg GCE Node, NCE Eyde, GCE Ocean Technology, NCE Maritime Clean Tech, NCE Seafood, Norwegian Energy Solutions og flere andre. Her er det "havnæringene", bredt definert, som er nedslagsfeltet.

Kunstig intelligens er også tema for flere andre søker, blant annet det NTNU-ledede NEDIH - AI and Cybersecurity solutions for Critical Infrastructure, Advanced Production Processes and Services. Her er oppmerksomheten rettet mot kritisk infrastruktur og cybersikkerhet, og Telenor, Sintef, Nordic Semiconductor og Digital Norway er blant samarbeidspartnerne. Men også NORA EDIH - Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium et allerede etablert samarbeid om kunstig intelligens, stordata og robotikk har meldt seg på. Her blir samarbeid om utnyttelse av helsedata nevnt spesielt og Oslo Universitetssykehus, Akershus Universitetssykehus, Oslo Cancer Cluster, Norway Health Tech, Kreftregisteret, Roche Diagnostics og Microsoft er blant partnerne i denne satsingen.

Vi ser som nevnt også at sterke og etablerte næringsklyngesamarbeid har meldt seg på med forslag til satsinger som vil utvikle og styrke dem videre. Det gjelder det EDIH Mosaic som ledes av Kunnskapsparken i Ålesund og skal jobbe for anvendelse av kunstig intelligens, høy-ytelses databehandling, cybersikkerhet og andre digitale teknologier. Initiativet er knyttet til maritim og marin sektor og byggebransjen og noe av poenget er å tilby, testsentre, laboratorier og digitale verktøy til næringslivet.

I Stavanger og Rogaland er det smartbysatsingen Nordic Edge som har tatt ledelsen og har samlet Universitetet, fylket, Stavanger kommune og Lyse om en felles søknad. Mens romteknologiklyngen har lansert satsingen Aurora, ledet av SFI-senteret for Space Sensors and Systems (CENSSS).Det er jo en interessant modell at et senter for forskningsdrevet innovasjon leder et slik satsing. Og med seg har de fått blant annet Forvarets Forskningsinstitutt, Kjeller Innovasjon og Jotne. 

Mens EDIH Orion har ambisjoner om å "være et kunnskapssenter som formidler teknologier for innovasjon i små og mellomstore bedrifter og i offentlig sektor". På dette laget finner vi Smart Innovation Norway som er det miljøet som leder energiklyngen NCE Smart Energy i Halden. Med seg har de blant annet Institutt for Energiteknikk (IFE) og Universitetet i Oslo.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar