onsdag 7. oktober 2020

Norske innovasjonsprosjekter med EU-støtte

I statsbudsjettet for 2020 er det satt av mye penger til norsk deltagelse i EUs ulike forskings- og innovasjonsprogrammer. EU går inn i en ny programperiode nå og fornyer innretningen slik at de treffer næringslivets for forskningsmiljøenes behov enda bedre og vil bidra til å gi et løft til Europas konkurranseevne.

Noe av det som styrkes betydelig i kommende periode er satsingen på digitale produkter, tjenester og forretningsmodeller, i alle type bransjer. Det handler om stordata, sensorer, kunstig intelligens og cybersikkerhet. Og om at teknologi skal bidra til å løse store samfunnsutfordringer innenfor helse, klima og inkludering. EU har opprettet et nytt og stort Digital Europe Programme der det skal lages arenaer for samarbeid på tvers av grenser. Og norske bedrifter og forskningsmiljøer skal være med.

Da er det godt å vite at selv om det koster mye penger å delta i de europeiske programmene er det også slik at det kommer store penger tilbake. Og det kommer resultater i form av nye produkter og tjenester som kan introduseres i et globalt marked. På Innovasjon Norges nettsider kan vi lese om "Store summer fra EU til norske prosjekter". Der kan vi blant annet lese om TAG Sensors i Mo i Rana som er i et av seks prosjekter som nettopp har mottatt 180 millioner kroner fra EUs Horisont 2020. De skriver:

"TAG Sensors skal videreutvikle nåværende teknologi for temperaturovervåking i kjølekjeder med EU-finansiering på 2,4 millioner euro. Løsningen deres har potensielt stor innvirkning på den globale næringsmiddel- og medisinindustrien og er ettertraktet hos globale kjølekjedeaktører. (...) TAG leder prosjektet som har oppnådd finansiering fra FTI. De andre partnerne i konsortiet består av en internasjonal teknologileverandør og en global kommersialiseringspartner. Bedriften flyttet nylig inn i nye produksjonslokaler i Mo i Rana og søker nå flere medarbeidere for å sikre at de kan levere."

Et annet veldig spennende prosjekt som har fått EU-midler i denne runden er Toten-bedriften Hy5 som lager hydrauliske håndproteser. Innovasjon Norge skriver om dette prosjektet at:

"Toten-bedriften Hy5 har laget verdens første hydrauliske håndprotese; MyHand, med mål om å gi mer funksjonalitet til mennesker over hele verden. Selskapet jobber i disse dager med utviklingen av neste generasjon håndprotese. I prosjektet skal Hy5, sammen med nederlandske The Simulation Crew, den internasjonale protesebruker-organisasjonen IC2A og det tyske distribusjonsselskapet Protheseus, lage en ny og brukerorientert løsning til håndprotesebrukere. Den nye håndprotesen skal bli lettere, raskere og mer anatomisk tilpasset en bredere andel protesebrukere. Prosjektet går over 2 ½ år med et samlet tilskudd fra EU på 2,1 millioner euro."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar