Det som ikke er like kjent er at emigranter og politiske flyktninger fra Irland også har spilt en viktig rolle både som vinhandlere og vinprodusenter i Bordeaux, og familienavnene deres preger fortsatt mange av etikettene på eksklusive viner herfra. På 1700- og 1800 tallet var det både slik at at Irland importerte langt mer rødvin fra Bordeaux enn det England gjorde, og mange irer hadde også en viktig rolle i produksjonen.
Den utløsende begivenheten var The Battle of the Boyne i Irland i1690 der den avsatte britiske kongen, katolikken James II prøvde å erobre Irland, men tapte mot den nye britiske kongen, protestanten William III av Oranien. James flyktet til sine allierte i Frankrike. Og han fikk følge av en rekke irske soldater som etablerte seg på kontinentet og som gikk under navnet "The Wild Geese". Mange tusen irer deltok i kriger mot britene det neste århundret, blant annet på Napoleons side mot britene og sammen med de amerikanske revolusjonære som grunnla USA.
Men noen sluttet å være soldater og ble i stedet vinhandlere og vinbønder i Bordeaux, og er senere blitt kalt "The Wine Geese". Først var sannsynligvis John Lynch fra Galway som kom i 1691 og kjøpe vingården som ble Chateau Lynch-Bages. Mens denne vingården senere ble solgt ut av familien, er etterkommerne til Thomas Barton fra Fermanagh, som kom til Bordeaux i 1725, fortsatt eiere av to slott som fortsatt bærer navnet: Chateaux Leoville-Barton og Chateau Langoa-Barton, mens et tredje slott med Barton-navnet, Chateau Mauvesin-Barton fikk navnet så sent som i 2011 da Barton-familien kjøpte Chateau Mauvesin, med røtter tilbake til 1450-tallet.
Det finnes også en rekke andre vinslott i Bordeaux med irske røtter og navn, selv om de opprinnelige irske familiene ikke lenger er på eiersiden her. De inkluderer navn som Clarke, Dillon, Kirwan, MacCarthy og Phelan. I den irske nettavisen Independent.ie kan vi lese litt om hvordan det har gått med disse "irske chateauene" i Bordeaux. Suksessen har vært litt varierende når det gjelder å være blant de mest eksklusive vinene, og det varierer også hvor mye de gjør ut av sitt irske opphav, men for noen er de irske røttene fortsatt en viktig del av det som fremheves:
"Bernard Phelan from Clonmel, through various purchases in the early 19th century, assembled the property eventually named Phelan Segur. Today it is owned by Belgian businessman Philippe Van de Vyvere and renowned for high quality at a reasonable price. As at Fieuzal, Irish visitors are instantly made aware of the link to Ireland: the dining room is painted green."
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar