mandag 13. april 2020

Underrapportering av koronadødsfall?

Et av mine tidlige innlegg har på bloggen om koronavirus og dens konsekvenser var 5. mars og handlet om hvordan det sannsynligvis foregår en stor underrapportering av antall smittetilfeller. Selv om det nå testes mye mer i enkelte land er det stort sett helsepersonell og folk som blir syke om testes, slik at det fortsatt må være et stort gap mellom antall registrete smittetilfeller og antallet som reelt er smittet.

Men antall dødsfall er vel en pålitelig indikator på hvor stort omfang denne pandemien har fått? Nå er det selvfølgelig betydelig enklere å fastslå om en person er død enn om en person er smittet, men heller ikke her er det fullt så enkelt. Det er for eksempel slik at i noen land rapporteres det bare om korona-dødsfall på sykehusene, i noen land inkluderer man også døde i eldreomsorgen dersom det finnes et testresultat (dette kan komme litt forsinket), mens personer som dør hjemme gjerne ikke finnes i statistikkene. Her kan det være ulik praksis mellom land, og derfor tall som ikke er helt sammenlignbare.

The Economist har på samme måte som de antydet at det foregår en underrapportering av antallet som reelt er smittet, gjort noe av det samme når det gjelder antall døde. De har sett på utviklingen i New York når det gjelder tilfeller av hjertestans som er registrert i helsevesenet i 2020 og sammenlignet tallene med 2019. Og funnet er er at den eksplosive veksten i hjertelidelser er nødt til å ha koronasmitte som utløsende årsak. I artikkelen "Deaths from cardiac arrests have surged in New York City" skriver de:

"...when the final death toll is reported, it may be bigger than current data would suggest. A recent report from WNYC and The Gothamist, two New York media outlets, notes that the city’s official covid-19 fatality statistics have until recently excluded those who died in their homes, and therefore were never diagnosed with the virus. Exactly how many people are missing from the tally is unclear. One clue comes from the number of people calling 911 about cardiac arrests, a known consequence of covid-19. According to data from the city’s fire department, New Yorkers are making four times as many emergency calls about cardiac arrests as they did last year. The most recent figures show that about 200 of these heart-attack victims are being pronounced dead at the scene each day, up from around 30 this time last year (see chart)."

Nå kan det hende at noen alle disse flere personene i år enn i fjor som døde i sine hjem av hjertestans ikke er ofre for korona, men ofre for at helsesektoren er blitt overbelastet og ellers ville fått behandling på sykehus. Men fordi hjertestans er en kjent konsekvens av covid-19 er det sannsynligvis en sterk sammenheng her. Også mange som dør av koronavirus som ikke kommer med i statistikken.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar