torsdag 5. mars 2020

Underrapportering av coronasmittede

Hvorfor er det så store variasjoner mellom ulike land når det gjelder det oppgitte antallet personer som er smittet med coronavirus? Kan noe av forklaringen være at det er en kraftig underrapportering av antall smittede i noen land?

The Economist har i artikkelen "Tourism flows and death rates suggest covid-19 is being under-reported" tatt for seg tallene og mener at det er en helt klar undervurdering av antall tilfeller i noen land. Det er særlig to avvik mellom prognoser for antall smittede og innrapporterte tall som antyder at langt flere må være smittet.

Det ene The Economist har sett på er sammenhengen mellom hvor mange turister som utveksles med Kina og hvor mange som er smittet med coronavirus. For de fleste land er det en klar sammenheng. I land som Sør Korea, Iran og Italia er utbruddene mye større enn turisttrafikken skulle tilsi. Mens det i andre land er rapportert oppsiktsvekkende få tilfeller. Så få at The Economist mener tallene ikke kan stemme:

"At the other extreme, countries like Singapore may have fewer diagnoses than expected because of strong containment efforts. But the Philippines, Russia, Myanmar and Indonesia have lots of people and tourism to and from China, and just eight confirmed cases in total. Thousands more have probably gone undetected."


Norge er for øvrig et land med en god del flere tilfeller av smitte enn det prognoser basert på turisttrafikken til og fra Kina skulle tilsi. Men det kan jo virke som dette har en helt annen forklaring, nemlig omfanget av ski-reiser til Nord-Italia. Det er vel grunn til å tro at flere nordmenn enn dansker bruker vinterferien i italienske fjell.

Det andre forholdet som reiser spørsmål om underrapportering er den store forskjellen i prosentandelen av de smittede som dør av sykdommen. I Kina og Sør Korea, som har gjennomført mange prøver, er det omkring 0,5 prosent døde. I flere land ligger denne prosenten på 2-4 prosent, og i USA viser tallene at hele 7 prosent av de smittede dør. 

Det kan neppe være riktig at sykdommen er langt mer dødelig i noen land enn i andre. Og siden det er langt lettere å telle antall døde enn antall smittede, blant annet fordi det har vært gjennomført få tester i mange land, må vi regne med at det reelle antallet smittede i flere land er mange ganger høyere enn de tallene myndighetene er klar over,

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar