torsdag 6. februar 2020

Mer bygging i nabolaget på Fornebu

Jeg har vært alt for lite flink til å dekke lokale saker her på bloggen. Derfor litt lokalnytt fra Fornebu-landet, som er i ferd med å bli en passe stor norsk by. Her har det allerede skjedd store endringer og mer kommer. Ser man stort på det kalles dette området bak Teleplan-lokket ved E18 Fornebu og Snarøya, med vi som bor der har har også flere andre og mer lokale stedsnavn, som Oksenøya. Storøya, Langodden, Hundsund, Koksa, Rolfsbukta og Lagåsen.

Jeg har bodd her siden 2000, rett etter at det siste flyet tok av. Noe av det man må være forberedt på når man bor her er at det stadig er store byggearbeider i nærheten. I disse 20 årene har området utviklet seg fra å være et tomt, litt slitent og forlatt flyplassområde, til å ha noen flotte boliger og nabolag, skoler, kultur og idrettsanlegg, parker, strender, servicefunksjoner og næringsbygg.

Først kom boligområdene i Rolfsbukta, så ungdomsskole, idrettshall, svømmehall og idrettspark på Hundsund. Deretter Nansenparken med mange boligområder rundt, ny barneskole og boligområder på Storøya, Statoils og Akers nye kontorbygg. Fornebu Senter, et behagelig kjøpesenter i et av landets mest miljøvennlige bygg, har vi også fått, rett oppe i veien fra der jeg bor. Og det er kommet nye boligblokker rund rusegropa, der flyene testet motorene før i tiden.

Men ferdig er det ikke. Fornebu skal bygges ut videre, blant annet ved Oksenøya og Holtekilen, og området der de store hangarene fortsatt ligger, midt mellom Fornebu Senter og der jeg bor ved Hundsund, skal bli bygget ut mange flere boliger og næringsbygg, og vil bli det sentrale kollektivknutepunktet for Fornebu sør og vest. Her skal endestasjonen på den nye Fornebubanen ligge og nå er arbeidet i ferd med å starte opp.

Bygg.no kan i artikkelen "Byggegrop på størrelse med seks fotballbaner - nå er den første store Fornebubane-kontrakten ute i markedet" melde at:

"Byggegropen har et areal på størrelse med seks fotballbaner, og vil utgjøre et stort fotavtrykk på Fornebu sør. (...) Fornebubanen er det største T-baneprosjektet i Norge i nyere tid, og nå kunngjøres den første store entreprisen. Den består av grunnarbeider på Fornebu stasjon og base på Fornebu sør. Byggingen av banen starter i 2020, og den skal stå klar til drift i 2027."

Det vil som nevnt ta noen år før banen er helt ferdig. Det å bygge en ny t-bane inn til Oslo gjennom noen av landets mest tett befolkede områder, er ganske komplisert. Men det blir veldig bra når det er ferdig. Bygg.no skriver dette om den nye t-banen:

"Fornebubanen skal bli en ny T-banestrekning i et sammenhengende tunnelsystem fra Majorstuen i Oslo til Fornebu i Bærum. Banen vil bli ca. åtte km lang og skal ha seks stasjoner; Fornebu, Flytårnet, Fornebuporten, Lysaker, Vækerø og Skøyen. Fornebubanen knyttes opp mot det eksiterende T-banenettet, og stipulert reisetid fra Majorstuen til Fornebu blir 12 minutter."


Som sagt blir man vant til ganske mye byggeaktivitet. Denne gangen blir det veldig stort, med et hull som dekker et område like stort som seks fotballbaner rett på andre siden av veien fra der jeg bor. Men man kan jo ikke klage når det som er planlagt i mange år nå skal bygges. Tvert imot: dette blir veldig bra.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar