Disse målingene av "personlig konsum", eller hvor mye varer og tjenester som forbrukes pr innbygger, er interessante fordi de på mange måter gir et mer presist bilde av velstandsnivået i et land enn BNP-tallene vi pleier å sammenligne for å lage rangeringer av hvor rike land er.
Og Norge har et høyt forbruk sammenlignet med EU, men også sammenlignet med våre nordiske naboer. Personlig forbruk i Norge er 26 prosent over gjennomsnittet i EU. SSB skriver:
"Samtlige nordiske land konsumerte et større volum varer og tjenester enn gjennomsnittet av EU-landene. Norge skilte seg imidlertid ut med et relativt høyt nivå også i en ren nordisk sammenligning. Personlig konsum per innbygger var 7 prosent høyere enn på Island, 11 prosent høyere enn i Danmark, 13 prosent høyere enn i Finland og 17 prosent høyere enn i Sverige. Sveits og Tyskland lå like bak Norge med indekser på henholdsvis 124 og 120."
Dette betyr også at forbruket i Norge ligger høyere enn gjennomsnittet i EU for de fleste varegrupper, men ikke alle. For noen varer er faktisk forbruket i Norge betydelig lavere. Forbruket av alkohol og tobakk er hele 27 prosent lavere enn i EU, vårt forbruk av hoteller og restauranter er 15 prosent lavere og forbruket av mat og drikke uten alkohol er 6 prosent lavere.
I den andre enden av skalaen ser vi at nordmenn er veldig glade i alt som handler om møbler, interiør og oppussing, der forbruket er 46 prosent høyere enn i EU. Vi bruker også mye på personlig pleie, transport, teletjenester, kultur, fritid, underholdning, helse og utdanning. For de to siste er det imidlertid viktig å være klar over at de fleste helse- og utdanningstjenester i Norge ikke er betalt av innbyggerne selv, men av det offentlige. Også disse tjenestene som er betalt av andre er med i forbrukstallene.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar