onsdag 26. februar 2020

Høyeste forbruk i Europa

Bortsett innbyggerne i lille Luxemburg har folk i Norge Europas høyeste forbruksnivå. Statistisk Sentralbyrå (SSB) skriver om dette i en ny nettsak der de sammenligner forbruket i europeiske land.

Disse målingene av "personlig konsum", eller hvor mye varer og tjenester som forbrukes pr innbygger, er interessante fordi de på mange måter gir et mer presist bilde av velstandsnivået i et land enn BNP-tallene vi pleier å sammenligne for å lage rangeringer av hvor rike land er.

Og Norge har et høyt forbruk sammenlignet med EU, men også sammenlignet med våre nordiske naboer. Personlig forbruk i Norge er 26 prosent over gjennomsnittet i EU. SSB skriver:

"Samtlige nordiske land konsumerte et større volum varer og tjenester enn gjennomsnittet av EU-landene. Norge skilte seg imidlertid ut med et relativt høyt nivå også i en ren nordisk sammenligning. Personlig konsum per innbygger var 7 prosent høyere enn på Island, 11 prosent høyere enn i Danmark, 13 prosent høyere enn i Finland og 17 prosent høyere enn i Sverige. Sveits og Tyskland lå like bak Norge med indekser på henholdsvis 124 og 120."

Dette betyr også at forbruket i Norge ligger høyere enn gjennomsnittet i EU for de fleste varegrupper, men ikke alle. For noen varer er faktisk forbruket i Norge betydelig lavere. Forbruket av alkohol og tobakk er hele 27 prosent lavere enn i EU, vårt forbruk av hoteller og restauranter er 15 prosent lavere og forbruket av mat og drikke uten alkohol er 6 prosent lavere. 

I den andre enden av skalaen ser vi at nordmenn er veldig glade i alt som handler om møbler, interiør og oppussing, der forbruket er 46 prosent høyere enn i EU. Vi bruker også mye på personlig pleie, transport, teletjenester, kultur, fritid, underholdning, helse og utdanning. For de to siste er det imidlertid viktig å være klar over at de fleste helse- og utdanningstjenester i Norge ikke er betalt av innbyggerne selv, men av det offentlige. Også disse tjenestene som er betalt av andre er med i forbrukstallene.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar