torsdag 20. februar 2020

Økte investeringer i industrien

Næringslivets inntekter og overskudd svinger med konjunkturene. Og for Norges del, med våre åpne økonomi og høye eksport, betyr både etterspørsel i andre land, kronekurs og oljepriser mye for hvor bra det går. Men på lang sikt er svært avgjørende at penger som tjenes i gode tide, slik det er nå, reinvesteres i å bygge ny virksomhet og nye arbeidsplasser.

Hvordan går det så med investeringene i industrien etter det store fallet i oljeprisen i 2014 og 2015? I følge Statistisk Sentralbyrås (SSB) siste oversikt over industriens investeringer i 2019 har det vært svært god utvikling de siste årene. Både oljeinvesteringene,industriinvesteringene og investeringene i kraftsforsyningen i Norge er i kraftig vekst. SSB skriver:

"Endelige tall for 2019 viser at samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning beløp seg til 249,7 milliarder kroner. Dette gir en betydelig investeringsvekst på hele 15 prosent sammenlignet med de utførte investeringene i 2018. Veksten kan særlig tilskrives en tydelig oppgang innenfor olje- og gassnæringen, men et svært høyt investeringsnivå innenfor industrien bidro også positivt."

SSB har også oppdaterte prognoser for hvordan industri, oljevirksomhet og kraftforsyning blir i 2020. Her er det en del variasjoner mellom ulike deler av næringslivet. Mens industrien hadde en voldsom vekst i 2019 på grunn av enkelte veldig store prosjekter, og forventes å få en liten nedgang i 2020 ,er situasjonen i kraftforsyningen at det var en liten utflating i 2019, men en forventning om en oppgang i 2020. Men på grunn av oljesektorens størrelse, og fortsatt optimisme der, forventes det at de samlede investeringene i industri og energi vil fortsette å øke også i 2020:

"Virksomhetenes nyeste anslag for samlede investeringer i 2020 antyder videre vekst, og sammenlignet med tilsvarende anslag for 2019 ventes det nå en økning på 4,2 prosent. Oppgangen i 2020 drives av at det indikeres en vekst innenfor olje- og gassvirksomhet."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar