onsdag 8. juni 2016

IT-vekstbedrift med hovedkontor i Vik i Sogn

For oss som både er opptatt av a) IT-politikk og digitalisering, b) av at vi får flere gründere som skaper nye vekstbedrifter og c) av at det finnes vekstkraftig næringsliv i hele landet, og ikke bare de største byene, er artikler som den i Hegnar Online om Highsoft fra Vik i Sogn og to sider i Finansavisen på papir litt som kinderegget. Tre viktig ting på en gang. De skriver:

"IT-selskapet Highsoft i Vik i Sogn ble startet opp for rundt ti år siden. Selve aksjeselskapet ble stiftet så sent som i 2011, og det første året tjente selskapet nesten ni millioner av en omsetning på 12 millioner. Siden har alle piler pekt mot månen. Ifølge Finansavisen økte omsetningen i fjor med 46 prosent og endte på 58,7 millioner kroner. Driftsresultatet ble på 42,6 millioner kroner mens årsresultatet endte på 31,6 millioner kroner."

Det er jo riktig imponerende, og understrekes av at det i følge artikkelen er slik at selskaper som Facebook, Microsoft, Visa, Citi og IBM er på kundelisten. Produktene Highsoft utvikler og selger er verktøy for å visualisere på nettsider og i nettskyen, interaktive grafer, kartverktøy, bilder og medieinnhold. Jeg tenker at man må være veldig god og flinke til å stadig utvikle produktene sine videre, dersom man har den type bedrifter på kundelisten.

Så er det dette med Vik i Sogn. Det ligger på sørsiden av Sognefjorden og jeg tror det er få som vil karakterisere det som et stort og sentralt sted, selv internt i Sogn og Fjordane. Det er vel en times tur over fjorden og inn til Sogndal, litt kortere til Leikanger, og en time sørover til Voss i Hordaland. Gründer Torstein Hønsi har en personlig blogg der han driver tung reklame for Vik i Sogn og områdene rundt, inkludert mengder av vakker natur, inkludert fjell og fjorder og også mye severdigheter i form av stavkirke og andre kulturminner. Det er ikke vanskelig å argumentere for at det er et veldig fint sted, men det er imponerende at en bedrift i en så kompetanseintensiv næring klarer å levere så gode resultater og så sterk vekst med hovedkontor i Vik.