fredag 2. januar 2015

En verden i forandring

Kinesiske utenlandsinvesteringer
Et nytt år krever noen tanker om hva slags endringer vi kan vente oss i tiden som kommer, The Economist gjør som vanlig en glimrende jobb på det området og har laget 10 grafer som viser hvordan verden har endret seg så mye at noen viktige "vedtatte sannheter" må korrigeres.

Grafen til høyre er en av to grafer der Kina har hovedrollen, og som sier noe virkelig viktig om en verden som opplever store forandringer. The Economist skriver:

"China will pass two milestones. First, the country’s outward foreign direct investment is likely to exceed its inward flows (chart 3). This powerfully symbolises the degree to which China has matured as a global economic power. Second, China will for the first time in modern history begin the year as the world’s largest economy, surpassing America, at least in terms of purchasing-power parity."

Det er altså blitt slik at kinesiske investeringer utenfor Kina i 2015 passerer utenlandske investeringer i Kina. Det sier mye om en økonomisk modningsprosess som har kommet langt. Som vi i grafen tok de utenlandske investeringene i Kina av på 90-tallet, og har økt siden, Først godt inne på 2000-tallet ble det fart i de kinesiske utenlandsinvesteringene, og de har ligget langt etter, men veksten har vært så eksplosiv at "outflows" nå er blitt større enn "inflows".

Fire av grafene i denne kavalkaden over viktige endringer i verden handler om teknologi: Antall solgte nettbrett vil passere antall solgte PCer. Antall brukere av Facebook passerer antall innbyggere i Kina. Og i USA vil inntektene fra reklame på internett passere reklameinntektene fra tradisjonelle medier. Og enda mer spektakulært; Antall mobilabonnementer i verden vil i 2015 passere antall mennesker, litt over 7 milliarder. Akkurat det kan virke litt rart, men det henger dels sammen med at vi i vår del av verden kjøper flere dingser med eget mobilabonnement. Og i fattigere deler av verden handler det om å ha flere abonnementer på samme telefon og kunne bytte mellom SIM-kort for å utnytte rabatter og kampanjer.

Den aller første grafen i den nevnte artikkelen sier noe annet viktig om endringer i verden akkurat nå. USAs oljeproduksjon vil i 2015 være høyere enn den i Saudi Arabia. Innovasjon innenfor olje- og gassutvinning er i ferd med å gjøre USA selvforsynt med energi. Dette er noe jeg helt sikkert vil komme tilbake til flere ganger her på bloggen, for vi har bare sett begynnelsen på effektene dette vil få på alt fra energipriser til den politiske situasjonen i Russland og Midt Østen.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar