Football Wealth fra The Economist |
Jeg tror revisjonsselskapet Deloitte gjør denne øvelsen hvert år og nå, fem år senere, er Real Madrid fortsatt størst, med en omsetning som har økt til 550 millioner euro. På de neste plassene følger nå Manchester United, Bayern München, Barcelona, Paris Saint-Germain, Manchester City og Chelsea. De rikeste klubbene er stort sett de samme som før, men rekkefølgen er litt endret. Men at Martin Ødegaards Real Madrid topper listen er akkurat som for fem år siden.
The Economist skriver at billettsalget til kampene utgjør en stadig lavere del av de store fotballklubbenes inntekter, mens TV-avtaler og øvrige inntekter, blant annet sponsorinntekter og salg av produkter, blir stadig viktigere.
Den økte betydningen av TV-inntekter påvirker også rekkefølgen på listen. På listen over ser vi at fem av de ti største klubbene nå er engelske, mens det i 2010 var fire. Det nye engelske tilskuddet er, ikke overraskende, Manchester City. Men det som er minst like interessant er at innretningen på TV-avtalen i England gjør at det ikke bare er de aller største engelske klubbene som er godt representert i toppen, men også alle de øvrige lagene i Premier League har gode TV-inntekter. The Economist skriver:
"Broadcasting rights and commercial deals are becoming increasingly important; the Premier League’s lucrative television deals now mean that all 20 teams in the English division make the top 40 richest globally."
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar