Her på bloggen er jeg forholdsvis ofte innom artikler i The Economist, et tidsskrift som hver uke skriver så gode politiske og økonomiske analyser fra hele verden at det til tross for at det kan være et slit å komme seg igjennom hele nummeret, er verdt å omtale når jeg er ferdig. Men da jeg så denne ukens utgave ble jeg igjen minnet på at også The Economists forsider fortjener å bli nevnt. De er gjerne veldig treffende og ofte ganske morsomme i måten de visualiserer og spissformulerer en av ukens hovedsaker.
Denne uken handler det om forholdet mellom Hellas og Tyskland. De har illustrert Syrizas valgseier i Hellas med det som må være statsminister Alexis Tsipras, men som for anledningen fremtrer som en kombinasjon av Venus av Milo og Clint Eastwood, og utforder Angela Merkel med en pistol i hånden og ordene "Go ahead, Angela, make my day."
De som kan sin filmhistorie vil huske at Clint Eastwood i rollen som Harry Callahan i filmen "Sudden Inpact" fra 1983, den fjerde av fem filmer om Dirty Harry sier: "Go ahead, make my day" når han med sin .44 magnum konfronterer en raner som har tatt servitøren Loretta som gissel. Raneren gir opp. Replikken er rangert som nummer 6 på det amerikanske filminstituttets liste over historiens mest berømte filmreplikker.
Den som løfter pistolen på magasinets forside er imidlertid ikke Harry Callahan, men statuen av Afrodite fra Milo, en av historiens mest kjente greske statuer, enda bedre kjent som Venus fra Milo. Statuen som er fra ca 100 år f. Kr. ble funnet på øya Milos i Egeerhavet på 1800-tallet og er i dag å finne i Louvre i Paris. Og siden dette er blant historiens mest berømte grekere er det ikke noe dårlig symbol på et valgresultat som kan få dramatiske konsekvenser. Og i motsetning til raneren i "Sudden Impact" er det vel ikke så sannsynlig at Angela Merkel lar seg skremme.
Det var i Hellas eurokrisen startet for fem år siden. Mer om hva Economist tror kan bli utfallet av den nye greske krisen, og om Hellas blir nødt til å gi opp euroen, kan man lese mer om i lederartikkelen "Go ahead, Angela, make my day" og i en litt mer dyptpløyende artikkel som heter "Beware Greeks voting for gifts". Det siste er et uttrykk som for øvrig er hentet fra Vergils "Æneiden" der presten Laokoon advarer innbyggerne i Troja mot å ta imot en viss trehest som ble tilbudt i gave fra de greske lederne. At løfter fra greske ledere viser seg å være for gode til å være sanne har skjedd før.
torsdag 29. januar 2015
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar