fredag 25. juli 2014

Lang musikk til lange feriedager (27)

Det er helg og sommerværet holder seg godt, både hjemme og ute. Derfor er det på tide med en ny episode i serien med musikksamlinger som holder en hel dag på en badestrand. I dag har turen kommet til "Siouxsie and the Banshees: Downside Up", en box- set fra 2004 bestående av 55 sanger som stort sett er b-sider fra singler bandet ga ut i løpet av en 20 års tid.

Nå innser jeg at målgruppen for anbefalingen i denne bloggposten allerede i utgangspunktet er ganske smal. Og det tillegg bare er unntaksvis band er så kreative at også b-sidene blir musikalske perler. Det er ofte også en grunn til at de heller ikke kommer på et album. Jeg har tidligere blogget om Siouxsie and the Banshees at the BBC, som heller ikke er for nybegynnere, men i hvert fall har med mange av de mest kjente sangene, om enn i litt alternative versjoner. Downside Up er derimot helt uten noe som minner om en kommersiell tiltrekningskraft.

Når jeg likevel anbefaler de spesielt interesserte å høre igjennom dette er det fordi det sanger her man ikke finner noe annet sted og fordi det er noen av disse, men langt fra alle, det er verdt å høre på. Blant sangene det er verdt å få med seg er "Mittageisen" (en tysk versjon av "Metal postcard"), "Follow the sun", "Il et ne le divin enfant" (en fransk julesang jeg har blogget om før), "I Promise" og "Return".

De to aller største høydepunktene synes jeg er "Something Blue" og "All tomorrows parties", en cover av selveste Velvet Undergound. Rent botsett fra slutten, da. For de fire sangene helt til slutt i denne samlingen er slett ikke b-sider men en nyinnspilling av "The Thorn", en EP fra vinylalderen i 1984 som det har vært umulig å få tak i senere, men som her har fått en ny produksjon med flere instrumenter, De fire sangene er "Overground", "Voices", "Placebo Effect" og "Red Over White", og er virkelig bra, enda bedre enn originalene, og utgjør en svært god grunn til å ha denne samlingen.  Så selv om det er mange låter her man vil velge å hoppe over, er det nok kvalitet til at Downside Up er verdt å høre på - i hvert fall for de spesielt interesserte.

------
Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar