onsdag 2. juli 2014

Bra soundtracks fra dårlige filmer

Lister er gøy og Rolling Stone Magazine er en kontinuerlig god kilde til innovative musikklister. Nå har de for eksempel på nettsiden en liste med "20 great soundtracks from bad movies". Det er jo litt bortkastet å lage et fantastisk soundtrack til en film ingen gidder å se, men her får vi i hvert fall hjelp fra Rolling Stone til å gjenoppdage noe av det som aldri kom frem i lyset..

Et glitrende eksempel, og en film jeg faktisk har sett, er "Marie Antoinette" fra 2006 med Kirsten Dunst i hovedrollen. Selve filmen er lett å glemme, men musikken er en herlig blanding av klassisk musikk og postpunk-perler som New Orders "Ceremony", Siouxsie and the Banshees "Hong Kong Garden" og The Cures nydelige "Plainsong". Filmskaper Sophie Coppola var også veldig glad i Bow Wow Wow, som jeg vil tro de fleste andre har glemt. Kombinasjonen av fransk 1780-tall og 1980-talls post-punk er unektelig ganske original. Her er første del og lenke til andre del er inne i videoen:Av andre filmer med god musikk, men forglemmelig filmopplevelser finner vi for eksempel Flash Gordon fra 1980 der Queen laget soundtracket, Tittelmelodien blir i motsetning til filmen husket. Vi finner også Prince sin "Under the Cherry Moon" fra 1986, en slags oppfølger til Purple Rain og Stephen Kings "Maximum Overdrive" med musikk av AC/DC fra samme året. Filmen "200 cigarettes" fra 1999 hadde et soundtrack med Blondie, The Cars, The Ramones og Roxy Music. Og Danny Boyles "The Beach" fra 2000 hadde med Blur, New Order, Moby og Barry Adamson.

En annen interessant film på listen er "The million dollar hotel" produsert av Bono i U2. Her er også det meste av musikken fremført av Bono og U2, men det er også tre ulike versjoner av Lou Reeds "Sattellite of Love" fremført av andre artister. Det særegne ved soundtracket til "I am Sam" fra 2001 med Sean Penn er at det i sin helhet består av coverversjoner av Beatles-sanger, blant annet "Let it be" med Nick Cave.

Det er grunnen ikke så mange veldig kjente filmer på listen, men en, eller rettere sagt en serie av filmer, som var kommersielle suksesser og som er tatt med på listen er "Twilight"-filmene, der Rolling Stone konstaterer at "The movies got worse as the soundtracks got better."  En annen kjent film på listen er Saturday Night Fever fra 1978 med John Travolta i hovedrollen. Ganske svak som film betraktet, men med et soundtrack som kom ut på dobbeltalbum og slo alle salgsrekorder.