søndag 6. juli 2014

The Good Country Index

Her er et nytt bidrag til listene over hvilke land som er best i verden. "The Good Country Index" er imidlertid litt annerledes ved at den ikke er opptatt av hva myndighetene gjør for egen befolkning, i form av helse, utdanning, levestandard osv., men av hva landet gjør for andre land. Derfor måles et bredt sett indikatorer som har noe med dette å gjøre, som kultureksport, teknologieksport, nobelprisvinnere, utenlandske studenter, bidrag til FN-operasjoner, utviklingshjelp, eksport av legemidler, CO2-utslipp og frihandel.

Simon Anholt som står bak listen forklarer bakgrunnen og kriteriene her i et TED-foredrag (de som er utålmodige og vil til poenget uten så mye introduksjon kan hoppe frem til omkring 10 minutter):Ingen er vel særlig overrasket over at noen ganske små og rike land i Nord-Europa dominerer i toppen, selv om landets egen rikdom ikke har noen direkte betydning på plasseringen på listen. Men noen (i hvert fall noen i Norge) vil sikkert bli overrasket over at Norge ikke er øverst, men på en 8. plass. Et område som trekker en del ned for Norge sammenlignet med våre naboland og UK er science and technology som måler ting som antall patenter, nobelprisvinnere og internasjonale studenter. Culture, som blant annet måler eksport av kultur og kreative tjenester, trekker også litt ned.

Norge hevder seg best i kategoriene planet and climate, som måler forurensning og utslipp,  med en 4. plass og world order, som blant annet er opptatt av flyktninger (både produksjon og mottak) og giverglede, med en 7. plass.