mandag 12. juli 2010

Lang musikk til lange feriedager (9)

Dagens bidrag i sommerens musikkserie er Echo and The Bunnymen: Crystal Days, et enormt box set med 69 låter utgitt i 2001. Hos Platekompaniet koster den kr 299 i mp3-versjon. Hvem Echo and the Bunnymen er? Svaret fortjener et lite tilbakeblikk:

Sånn omtrent sommeren 1984 stod kampen om å være det post-punk inspirerte bandet som skulle ta skrittet videre og bli megastore stadionrockere mellom U2 og Echo and the Bunnymen, med Simple Minds som utfordrere. De fleste ville vel gå så lang som å si at Echo and the Bunnymen på det tidspunktet lå an til å bli størst. Deres fjerde album Ocean Rain er et av tidenes beste album (Simple Minds hadde nettopp gitt ut Sparkle in The Rain og U2 kom senere i 1984 med The Unforgettable Fire, så konkurransen var hard).

Problemet var at Echo and the Bunnymen ikke klarte å følge opp, neste album kom først i 1987 og var en nedtur, mens U2 ga ut The Joshua Tree. Echo and the Bunnymen gikk i oppløsning. U2 ble verdens største rockestjerner. For nye generasjoner introverte og svartkledde musikkfans kom det dessuten nye band å like på den tiden, som The Smiths og Jesus and Mary Chain. Men vokalist Ian McCulloch har nok aldri helt tilgitt at det er Bono og ikke han som spiller golf med Barack Obama.

Nå skulle historien om Echo and the Bunnymen mye senere også få sin andre episode. I 1997 gjorde de comeback etter gjentatte oppfordringer fra fansen, og siden det har det blitt fem nye album. Men fanskaren er nok primært restene av de som fulgte bandet på 80-tallet, og som fortsatt synes de er noen hakk kulere enn U2. De ble aldri størst, men har hatt en viktig rolle som inspirasjonskilde for mange senere band, som The Killers, Coldplay, Radiohead og Arcade Fire.

Derfor er denne samleboksen interessant. Det er ikke en samling rariteter for de som har alt fra før, men rett og slett et forsøk på å samle alt det beste av albumlåter og singler, og noen liveopptak, fra hele perioden 1979-1999 i en felles samling. Det betyr at den brå nedturen på slutten av 80-tallet også er med, men først og fremst er dette en solid samling med meget gode låter fra et meget bra band. Skal man fremheve noe må det være sangene fra albumene Heaven Up Here (1981) og Ocean Rain (1984), sanger som All My Colours, Show of Strength, The Killing Moon og Ocean Rain. Jeg har dessuten sans for flere av sangene de skrev etter combacket, jeg tror særlig Rust og What Are You Going To Do With Your Life? ville vært store hitlåter for bandet hvis de hadde kommer midt på 80-tallet og ikke 15 år senere.

Echo and The Bunnymen var dessuten opptatt av å spille coverlåter av de rette artistene live, blant annet The Beatles (Bunnymen er også fra Liverpool), Rolling Stones, The Doors, Velvet Underground og Bob Dylan. De har litt varierende kvalitet, men disse liveopptakene fant gjerne veien til b-sidene på 12 tommers maxisingler som var det store midt på 80-tallet. Denne samleboksen avsluttes med flere av disse coverlåtene, blant annet bra versjoner av Heroin og Run, Run, Run av Velvet Underground, Paint it Black av Rolling Stones, In The Midnight Hour av Wilson Pickett og It's All Over Now, Baby Blue av Bob Dylan. Enda en grunn til at dette en boks det er verdt å få med seg.

1 kommentar :

  1. Jeg hadde helt glemt at dette bandet fantes. Siden albumet ligger på Spotify var det lett å sjekke ut - og mye fint å høre!

    SvarSlett